Konzumerizacija poslovnog softvera i zašto je brzina vrlina

Ovih dana dosta čitam o novitetima i najavama vezanim za Dynamics 365. Platforma toliko brzo napreduje da je teško ispratiti sve novosti. Stoga mi se sve više rađa jedna ideja i misao o pravcu u kojem idemo – konzumerizacija poslovnog softvera. Ništa novo,
konzumeraciji IT tehnologija kao obećanje da se IT tehnologija prilagodi zahtevima pojedinca je trend poslednjih 5 i više godina. Servira se na mala vrata. Prvo BYOD, pa cloud skladište podataka, a sad polako i poslovni softver. E, to je meni novo.

„Konzumerizacija“ a priori nije negativan termin.  Ima tu i lepih stvari. Sve je lepo, spakovano, ukusno, ali … mora postojati trade-off. Da li možete otići u trgovinu i tražiti Oreo sa trostrukim prelivom čokolade (baš bih voleo)? Ne možete. Ili možete, ali po
koju cenu? Onda sigurno imamo neke posledice.

Malo istorije. Poslovnim softverom se bavim poslednjih 20 godina. Navikli smo na trogodišnje, dvogodišnje, pa godišnje nove verzije poslovnog softvera. Danas imamo novitete svakih 6 meseci. I kraće. U isto vreme standardni IT projekat se zasniva na
faznoj implementaciji. U principu zavisi od metodologije isporuke ali se uglavnom sastoji od sledećih koraka – prvo analiza, pa dizajn usaglašenih zahteva, razvoj i testiranje, obuka, isporuka i podrška. Veliki projekti su se izvodili po fazama do nekoliko godina, a u proseku za preduzeće srednje veličine do godinu dana. Jednostavno, da bi inženjerski izveli sve neophodne faze potrebno je toliko vremena (tema posta nije primena Agile metodologija; o tome kasnije).

Ovde dolazimo do paradoksa. Implementirali smo softver, a na Go Live već kasnimo sa dve verzije. Osim toga, ako smo softver kroz projekat toliko modifikovali van njegovih okvira veoma je velika verovatnoća da ćemo na novu verziju preći angažujući konsultante za projekat nadogradnje koji često može biti veoma skup (jer je potrebno prilagoditi modifikovani sistem onome što je proizvođač softvera ugradio u novim verzijama).

Napredak je dobar. Brzina još bolja, ali uz par pravila. Microsoft, kao i drugi vendori, nisu izmislili pravila igre, ali uz svoje ogromne resurse (3 milijarde dolara kvartalno u 2016. godini) neumoljivo poboljšava svoje proizvode i usluge. Ovu činjenicu treba iskoristiti u svoju poslovnu korist i izbeći potencijalne probleme. Kako?

  • Insistirajte na kratkom projektu u nekoliko faza,
  • Tokom projekta fokusirajte se na ugrađene funkcionalnosti uz minimalne izmene koje su predviđene standardnim alatima sistema.

Zašto? Veoma je velika verovatnoća da je platforma ili implementator već predvideo vaše potrebe na osnovu prethodnih iskustava. Savetujem da ih iskoristite. Osim toga platforma se sve više parametrizuje u pogledu da će i vaši zaposleni koji upravljaju
procesima u kompaniji od toga imati koristi i sami moći da modifikuju rešenje po svojim potrebama (pod uslovom naravno da u projektu ne zakomplikujete stvari).

O ovom konceptu „ubrzanja“ u narednim tekstovima više. Sada pogledajte dva unapređenja vezana za održavanje i kreiranje poslovnih procesa, koja ilustruju prethodno navedeno.

Standardni proces u CRM-u je proces „Od kontakta do poslovne prilike“ (“Lead to Opportunity”). Proces je namenjen za beleženje interesovanja potencijalnog kupca, njegovom kvalifikovanju i beleženju daljih aktivnosti u procesu prodaje. Dynamics 365 sada ima funkciju štoperice („tajmer“). To je bio jedan od čestih zahteva koji sam imao u implementacijama. Kada je proces ušao u određenu fazu? Koliko smo se zadržali u pojedinoj fazi? Da bi izašli u susret i omogućili zahtev, jedini način je bio da se programira. Sada je ta funkcionalnost omogućena „out-of-box“. Kada se Lead kreira, inicijalizuje se vreme. Prikazuje se tekst koji navodi „Active for x hours“ za svaki korak u prodajnom procesu.

Kada se Lead iz faze Qualify poveri u fazu Develop, resetuje se štoperica za tu fazu, ali imamo belešku o ukupnom vremenu prodajnog procesa. Ovo je odličan pokazatelj korisnicima o tome koliko je poslovna prilika “otvorena”, ili koliko smo vremena proveli u svakoj pojedinačnoj fazi. Kada se poslovna prilika kompletira (na primer dobijemo posao), prikazuje se sledeći tekst “Completed in x days, x hours.”.

Još jedna funkcionalnost koja unapređuje korisnički rad je potpuno novi vizuelni editor poslovnih procesa. U suštini editor je namenjen i za kreiranje poslovnih pravila (Business Rule), ali o tome kasnije. Ono što je bilo izgledom zastarelo, sada je u novom ruhu i znatno jednostavnije za snalaženje. Kada pokrenete editor (u našem primeru procesa “Lead to Opportunity”) vidite sledeći ekran.

Za komplikovaniji poslovni proces dole levo imate mini mapu, a možete kliknuti na prošireni prikaz i videti kompletan poslovni tok.

Veoma jednostavno možete dodati korake u svakoj fazi poslovnog toka. Klikom na “Details” možete videti sve korake u toj fazi. Da dodate novi korak samo kliknite na “+” znak na komandnoj liniji. Toliko je jednostavno!

Da li je vreme da se okače programerske kopačke o klin? Ne još … Dobar konsultant vam može spasiti projekat i uštedeti resurse. Ipak ne mogu sve stvari da se urade bez linije koda, a tu je i strašna reč integracija.


Autor: Vladimir Ljubibratić

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s