Uticaj IoT na budućnost ERP rešenja

Pod uticajem IoT-a, svet se sve više menja i postaje sve više povezan. Svi smo se na ovaj ili onaj način sigurno već susretali sa nekim od vidova IoT uređaja. Uzmimo na primer samo neke od ovih u nastavku:

 • Mobilni telefon koji nam omogućava da prikupljamo fotografije postavljamo ih na socijalne mreže ili ostavlja podatke o mestu na kome se trenutno nalazimo
 • Ugrađivanje mikro-čipova u kućne ljubimce koji nam pomažu u identifikaciji u slučaju da su izgubljeni
 • Vozila koja su povezana na internet
 • Digitalni uređaji koji vode računa o našim dnevnim sportskim aktivnostima…

IoT1

Drugim rečima, to i ne deluje kao nešto tako novo i posebno. U suštini, danas skoro sve može biti povezano na internet. A kako korišćenje IoT-a, poslednjih godina značajno raste, svet postaje sve više i više povezan, generišući ogromne količine novih podataka
koji mogu biti prikupljeni… više nego ikada ranije. Kada uzmemo sve ovo u obzir, sigurno se možemo zapitati da li i kako IoT može uticati na ERP. Sigurno je da može da utiče, i to značajno. I ne samo da može da utiče, već zapravo već utiče.

Uticaj IoT-a na ERP

Dok većina ERP sistema trenutno pokušava da se adaptira na nove tehnologije, pre svega na mobilne telefone, druge prenosne uređaje i cloud tehnologiju, IoT će sigurno biti sledeći veliki iskorak u ERP svetu, ali i u kompletnim, IT okruženjima. U ovom slučaju, IoT može doneti veliki potencijal ERP rešenjima, ali isto tako i CRM rešenjima, odnosno većini poslovnih informacionih sistema.

Dopunjavanje zaliha

Uzmimo u obzir automatsko dopunjavanje zaliha. Korišćenjem uređaja sa senzorima koji su povezani preko interneta, možemo neverovatno brzo obezbediti podatke direktno u ERP sistemu. Ti podaci se, kao što smo rekli, mogu dobiti izuzetno brzo, ali su istovremeno i tačni i nemamo mogućnost greške kod manuelnog unosa. To znači da na ovom polju, možemo u potpunosti zameniti ljudski unos. Koliko se u ovom slučaju dobija na kvalitetu, zavisi direktno od tipa poslovanja i važnosti brzine informacija u
dopunjavanju zaliha.

Pomoć u funkcionisanju mašina

Proizvodni procesi se mogu znatno ubrzati, izbacivanjem ljudskog rada na unosu podataka u ERP sistema, a koje dobijamo kao rezultat rada neke mašine. Informacije se mogu dobijati odmah u trenutku događanja i automatski preliti u ERP sistem. Dalje, zasnovano na setu senzora, možemo dobiti potpuno novi set upozorenja i obaveštenja kada mašinu treba poslati na preventivno održavanje ili joj se bliži potencijalni kvar.

Uslovi u magacinima

U uslovima kada jedna kompanija ima veliki broja magacina, a u njima je neophodno održavati određene uslove (temperatura, vlaga i sl.), korišćenjem IoT-a možemo dobiti automatizovane informacije kada npr. sistem hlađenja ima problema, tako da korisnici blagovremeno mogu premestiti zalihe u drugo skladište, a one vrlo često imaju veliku vrednost. Na takav način, pravovremene kvalitetne informacije mogu doneti značajne uštede.

Praćenje transporta

IoT sistem nam može značajno pomoći u slanju povratnih informacija sa sredstava transporta. Možemo imati informacije gde nam se vozila nalaze slanjem GPS koordinata, kakva je trenutna popunjenost njihovog transportnog prostora, odnosno koliko robe je već istovareno, ali isto tako nam može poslati informacije vezane za potrošnju goriva ili kada vozilo treba da ide na servis, odnosno automatski kreirati servisne radne naloge i blagovremeno sprečiti vanredne troškove zbog kvarova.

Sve u svemu, kao što vidite, imamo zaista brojne situacije gde možemo podići kvalitet poslovanja kada integrišemo IoT uređaje sa našim ERP rešenjem. Pri tome, možemo dodati i dodatne integracije sa CRM rešenjima, gde ćemo dodatno unaprediti odnose sa kupcima. Naravno, ne postoji podrazumevano rešenje koje će uvek i svima trebati. Uvek
sve zavisi od konkretnog slučaja, odnosno da li je obezbeđivanje neke od informacije sa velikog broja mašina kritični proces; ako jeste IoT je pravo rešenje za automatizaciju, obezbeđivanje znatno bržih podataka i izbegavanje dodatnih rizika poslovanja.

Neki od IoT budućih izazova

Iako, kao što vidimo, ima dosta potencijala na integraciji ERP i CRM sistema sa IoT, ovaj posao naravno donosi i određene izazove. Ovde bi smo naveli samo par njih.

 • Jedan od glavnih rizika je sigurnost podataka koji dolaze preko IoT. Iako ovako dobijamo ogroman broj podataka i to prilično automatizovanih, to istovremeno otvara i vrata za razne hakerske napade, kako bi se preuzeli ovakvi podaci, ili izvršila njihova izmena, a kako bi pogrešni podaci završili u sistemu. U svakom slučaju, ovo nije neki nov izazov, već samo stavljamo napomenu da o ovome treba voditi posebnog računa, jer govorimo o velikom broju uređaja.
 • Kao izazov, a posebno među manjim firmama, javlja se i trošak implementacije. Za
  sada, ovakvi uređaji i njihovo povezivanje još uvek imaju relativno značajne troškove. Tu za sada možemo samo pokušati da izračunamo da li benefit koji dobijamo, prevazilazi trošak u nekom razumnom periodu. I naravno… da se nadamo da će troškovi ove tehnologije, vremenom opadati.
 • Ne treba potceniti ni način obrade tako velikog broja podataka. Prvo, treba napraviti
  modele koji će iz ogromnog seta podataka, preuzimati baš one podatke koji su nama potrebni. A drugo, obrada tolikog broja podataka obično zahteva značajne resurse.
  Ovo se obično rešava tako što se obrada takvih podataka prepušta cloud zasnovanim rešenjima koja mogu koristiti svu potrebnu snagu.

Na osnovu svega ovoga, možemo zaključiti da su koristi od integracija ERP rešenja sa IoT uređajima zaista velike, ali da će ovaj posao ići korak po korak, pre svega zbog značajnih troškova u ovom trenutku. Tehnologija je već tu i koristiti se u praksi, ali njeno značajno korišćenje će ipak ići korak po korak. Sigurno je da će se u budućnosti koristiti sve više i više. Ono što je bitno je da implementatori ERP rešenja moraju što pre da se upoznaju sa benefitima ovih integracija, kao i sa tehnološkim aspektima kako bi bili spremni za sledeće korake. A implementacije ovakvih integracija će jednostavno ići, od projekta do projekta. Važno je blagovremeno prepoznati priliku i pokušati da se ona iskoristi.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s