Budućnost poslova u ERP biznisu

U poslednje vreme se sve češće javlja pitanje kakva će biti budućnost ERP konsultanata i ostalih stručnjaka, imajući u vidu velike promene u ovom biznisu, počev od toga da ćemo ERP integrisati u sisteme za koje do juče nismo imali pojma da ih je moguće povezati, a posebno to što će se na tržištu sve više i više prodavati standardna i predkonfigurisana ERP rešenja. Uzimajući u obzir sve promene koje se očekuju u ovom biznisu, pokušaćemo da damo viđenje budućnosti glavnih zanimanja u ERP biznisu.

Konsultanti (Consultants)

Danas većina ERP konsultanata uglavnom provodi radno vreme izvodeći analize poslovnih zahteva klijenata, podešavanje aplikacije, izvođenje treninga i razgovarajući sa klijentima. Oni su uglavnom fokusirani na samo ERP rešenje, umesto na optimizaciju poslovnih procesa. Na takav način dobijamo ERP konsultante koji su stručni za samo ERP rešenje, a ne i za same poslovne procese.

S obzirom da je jedna od glavnih budućih promena u ERP biznisu, upravo implementacija standardnih i predkonfigurisanih rešenja, konsultanti će imati slobodnu da se fokusiraju na optimizaciju poslovnih procesa umesto na preslikavanje postojećih procesa u ERP. Oni će biti u situaciji da implementiraju opšteprihvaćene poslovne standarde koji kao takvi postoje u stotinama hiljada kompanija širom sveta. Cilj će im biti da se klijent uvede u standardne poslovne procese i da u skladu sa svojim iskustvom utvrde kada se klijentu zaista neophodno da se standardni proces donekle prilagodi. Uvek će biti na ceni onaj konsultant koji je specijalista za određenu poslovnu oblast, te je i vertikalizacija sigurno jedna od bitnih karakteristika budućih ERP konsultanata.

Ali kada sa druge strane govorimo o samom poznavanju softvera, budući konsultanti neće moći sebi da priušte situaciju da poznaju samo ERP rešenje. Oni će takođe morati da proučavaju i rad i implementacije drugih proizvoda, koji mogu da obezbede suživot sa ERP rešenjem. Neće morati da budu vrhunski stručnjaci u svim tim disciplinama, ali će morati da imaju pristojno znanje iz dosta različitih sistema. Tu su takođe i sistemi koji će na izvestan način zameniti potrebe za programiranjem, već će jednostavnim konfigurisanjem omogućiti razne integracije sa strane konsultanata, kao što j npr. Flow.

U svakom slučaju, konsultanti će i u budućnosti predstavljati značajan faktor u implementaciji ERP rešenja, ali na donekle drugačije načine. Manje će se baviti samim ERP rešenjem, a više poslovnim procesima, ali će zato morati da poznaju i puno drugih sistema. Od spremnosti na dalje učenje, zavisiće i budućnost svakog pojedinca na ovom radnom mestu.

Programeri (Developers)

Danas su programeri stalno prezauzeti, praveći razne dorade na ERP sistemima, a prema različitim zahtevima klijenata. Vrlo često su tu u pitanju vrlo zahtevne dorade koje mogu da naruče standardni način funkcionisanja ERP rešenja i to tako da se greške pojave i na neočekivanim delovima sistema. To nije jedini problem; u takvom kodu se vrlo često ni jedan drugi programer ne može snaći. Šta kada treba popraviti ili prepraviti deo složenog koda koji narušava standardne funkcionalnosti a koje je napravio kolega koji više nije zapošljen u firmi? Čak i ako je autor koda prisutan, potrebno je puno vremena da se nekome objasni šta je i kako urađeno u doradi.

U budućnosti ne vidimo programere kako rade ovakve poslove, već ih vidimo kao delove internih timova koji rade prema zahtevima svojih kompanija, a ne klijenata. Ovde mislimo na situacije da će kompanije koje se bave implementacijom ERP rešenja organizovati svoje programerske timove kako bi napravili standardna rešenja u smislu proširenja funkcionalnosti ERP rešenja, i to isključivo na procesima na kojima imaju poslovnog iskustva. Sa druge strane, njihovi kupci neće više biti samo njihovi klijenti kojima implementiraju ERP rešenje, već globalno tržište na kojem će se nuditi njihova ekspertiza u smislu poznavanja poslovnih procesa i gotovo izrađenog rešenja.

Iako na tržištu postoji već puno add-on-ova za puno različitih ERP rešenja, mnoga od njih nisu urađena adekvatno, već su pravljena za nekog konkretnog klijenta i nisu primenjiva na ostale klijente. Potrebno je fokusirati se na ispravno kreiranje ovakvih rešenja i zbog standardizacije trenutnih poslovnih procesa, ali i zbog mogućnosti da se kasniji upgrade-i izvode jednostavno i brzo. To će omogućiti programerima fokusiranje na izradu kompletnih poslovnih procesa, a ne na modifikaciju pojedinih delova sistema po zahtevu klijenata.

Sa druge strane, programeri će morati da prošire i opseg svojih programerskih aktivnosti i na druga rešenja. U budućnosti će morati više da rade na temama kao što su Machine Learning ili Internet of Things, jer su to sigurno dve oblasti koje će i te kako biti bliske sa ERP rešenjima.

Sistem administratori (Infrastructure Administrators)

U današnje doba, ljudi koji se bave infrastrukturom u ERP implementacijama, odnosno sistem administratori, obično troše značajno vreme na snimanje postojeće infrastrukture kod klijenata i davanje saveta šta i kako zameniti ili dodati kako bi budući sistem funkcionisao bez problema. Oni treba da predvide buduće ponašanje sistema u skladu sa brojem korisnika, procenjenim rastom baze, brojem stavki u pojedinim tabelama, složenosti i učestalosti pojedinih operacija… Naravno, sve ovo se radi ukoliko klijent nije odlučio da svoju infrastrukturu preseli na cloud; u tom slučaju, posao je donekle drugačiji. Rezultati ovakvog posla su najčešće kupovina neke dodatne opreme, koja neplanirano poduže troškove implementacije.

U budućnosti sa pojavom SaaS (Software-As-A-Service) rešenja, sasvim je izvesno da ovakva pozicija više neće biti potrebna. Imaćemo situaciju da se ERP rešenje samo konfiguriše, a sve u vezi infrastrukture je obaveza provajdera od koga se zakupljuje rešenje. Naravno, u slučaju da ERP rešenje nije SaaS, ostaje potreba za sistem administratorima. Ali s obzirom da će ovakvih projekata biti sve manje i manje, firmama koje se bave implementacijom ERP rešenja, neće biti isplativo da imaju ovakve ljude u stalnom radnom odnosu. Naravno, od slučaja do slučaja će postojati i takve situacije, ali veoma retko.

Šta će biti sa sistem administratorima koji rade u firmama koje implementiraju ERP rešenja? Oni koji su dobri u svom poslu će postepeno prelaziti u firme kojima je sistemska administracija glavni posao, a prema potrebama će biti outsource-ovani od strane implementatora ERP rešenja, kao i u firme koje su vlasnici data centara, a koji obezbeđuju ERP rešenja kao SaaS. Tu će imati više prilike da se fokusiraju na svoj matični posao i da više napreduju učeći iz više svakodnevnih primera.

Umesto zaključka

Iz svega ovog, možemo da zaključimo da nas očekuju velike promene u ERP svetu u budućnosti. Generalno, većina zanimanja koja su postojala i ranije, nastaviće na egzistiraju, ali uz velike promene. To znači da će ove pozicije postojati i dalje u budućnosti, ali ne znači da će svi koji su sada na ovim pozicijama, to ubuduće i ostati. Oni koji se budu prilagodili, nastaviće da se bave ovim poslom i u buduće, ali smo sasvim sigurni da se neće baš svi prilagoditi. To će otvoriti vrata novim ljudima koji verovatno nikada neće ni saznati kakav je ovo posao bio prethodnih par desetina godina; ono će od samog početka raditi po nekim novim budućim pravilima.

Naravno, klasičan ERP biznis će nastaviti da postoji, ali u značajno manjem opsegu, što naravno znači da će neki od sadašnjih profesionalaca moći da nastave sa ovim poslom na sličan način kao što su radili i do sada. Ali takav prostor će se otvoriti za veoma mali broj ljudi.

Postoji i činjenica da u našem okruženju, promene uvek dolaze sa određenim zakašnjenjem. To će verovatno biti i ovog puta. Ali moramo da budemo svesni da su ove promene u svetu već počele, što znači da će ovo kašnjenje prouzrokovati ove promene u našem okruženju najkasnije u naredne dve godine, mada sam ja ubeđen i znatno ranije. Budite spremni na promene, one vas neće čekati.

= = =

by C.O.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s