Koliko je jednostavno integrisati Salesforce sa ERP rešenjima

Salesforce.com je američka kompanija koja se bavi cloud tehnologijama. Inače, u žargonu ga obično poistovećujemo sa njihovim glavnim proizvodom koji im donosi i najveći deo profita. U pitanju je jedno od najpoznatijih i globalno najzastupljenijih CRM rešenja. Samo rešenje se sastoji od čitavog spektra rešenja u okviru upravljanja odnosima sa kupcima i ima preko 100.000 klijenata na globalnom tržištu, a ima ga i na našem tržištu.

Poslednjih godina, prava snaga poslovnih rešenja je u punoj, odnosno što većoj međusobnoj integraciji. Iz tog razloga je priča o pripremanju paketa ERP i CRM rešenja pod „istim krovom“ ili o njihovim integracijama, veoma popularna u poslednje vreme. Iz tih razloga i kompanija Salesforce kao vlasnik jednog od najpopularnijih globalnih CRM rešenja, godinama je ulagala velike snage kako bi uspela da olakša potencijalne integracije ERP rešenja sa njihovim veoma popularnim CRM rešenjem.

sf1

Koliko je to značajna priča, oni su kako bi dobili što bolje i kvalitetnije rešenje za integracije, puno pomagali i nezavisne proizvođače softvera i omogućili im korišćenje platforme za objavljivanje aplikacija AppExchange. Za potrebe integracija, najčešće su korišćeni web service API na Saleforce.com, a kako bi se izgradile pouzdane integracije između ovog CRM rešenja i nekog od postojećeg ERP rešenja, kao što su Microsoft Dynamics, NetSuite… Ako ste razmišljali da li da napravite svoju sopstvenu integraciju, ovo je pravi tekst za vas.

Izrada vaše sopstvene integracije

S obzirom da integracija nekog ERP rešenja sa Salesforce na prvi pogled izgleda vrlo jednostavno, izrada sopstvenog rešenja za integraciju deluje kao veoma primamljiva ponuda. Ali ipak budite svesni toga da takve „custom made“ integracije vrlo često na kraju budu znatno skuplje u odnosu na već izrađena rešenja koja postoje na tržištu. To je najčešće iz razloga jer se sve mora napraviti potpuno iz nule, ali i to da je obično teško pronaći stručnjake koji će napraviti ovakvu integraciju, a da su stručni iz funkcionalnog aspekta i za Salesforce i za izabrano ERP rešenje. Ovo napominjem zato što skoro svi proizvođači softvera obično razmišljaju o tehničkom aspektu integracije, ali je u ovakvim rešenjima funkcionalni aspekt mnogo važniji.

I naravno, kao u svakom ovakvom ili sličnom projektu, troškovi se ne mogu potpuno precizno izračunati, a posebno ne za potrebe dugoročnog održavanja rešenja, jer se ta integracija kroz vreme mora menjati i prilagođavati, kao što se menjaju CRM i ERP rešenja. I kao za svaku „custom“ integraciju, onaj ko je izrađuje, obično radi samo one delove koji tada izgledaju potrebni. A sa druge strane, već izrađena kompletna rešenja, najčešće imaju puno više funkcionalnosti koje se možda na prvi pogled i ne koriste. Ali s vremenom korišćenja sistema, polako se mogu uočiti i benefiti ovako kompletnog rešenja.

Naravno, ne možemo reći da je u svim slučajevima izrada namenskih rešenja za integracije između Salesforce i nekog ERP rešenja, loš izbor. Uvek postoje specifični slučajevi. Ako je na primer, u pitanju visokokastomizovano rešenje, nebitno sa koje strane, vrlo često namensko rešenje neće biti dovoljno. Takođe, ukoliko je potrebno integrisati neke veoma specifične delove sistema, odnosno za nekog krajnje specifičnog klijenta, izbor izrade ovakvog namenskog rešenja se može učiniti logičnim. Ali ukoliko se razmišlja samo o tome kako će takvo rešenje biti finansijski isplativije, to će uglavnom biti pogrešan razlog.

Postojeća rešenja za integraciju podataka

Ako ulažete u postojeće poznato rešenje za integraciju, tokom godina ćete imati koristi od korišćenja najboljih poslovnih iskustava u praksi u integraciji Salesforce i ERP rešenja, a koje je proizvođač obezbedio kroz stotine različitih projekata integracije. Danas su najvećim delom, ovakva integrisana rešenja brza za podešavanje, brza i jednostavna za korišćenje, ali i orjentisana prema korisniku kako bi mu omogućila najbolja funkcionalna rešenja i kako u suštini i ne bi primetio da radi sa podacima iz dva različita sistema. I iskreno, ako pitate nekog ko je imao iskustva u radu na održavanju „custom made“ interfejsa za integracije ovakvih rešenja, reći će vam da je to kako prolaze godine, sve mukotrpniji posao, jer u suštini ga je stalno potrebno prilagođavati, a vrlo je teško obezbediti pokriće ovih troškova. Sa druge strane postojeća rešenja garantuju usavršavanje svojih rešenja kako se verzije CRM-a i ERP-a usavršavaju. U njihovom slučaju je to puno jednostavnije jer se oni bave samo tim poslom i imaju stotine ili možda i hiljade takvih korisnika.

sf2

A zašto se inače i kreiraju ovakva standardna rešenja za integracije? Pa uobičajena praksa je da puno različitih kompanija koje žele da integrišu CRM i ERP (a možda i još neka druga rešenja) imaju isto ili slično viđenje kako integracija treba da funkcioniše, tako da im se i zahtevi obično ne razlikuju puno. Kako bi se zadovoljili ovakvi zahtevi, proizvođači softvera za integracije obično pripremaju alate koji podrazumevaju uobičajene dodirne tačke integracije, a koje se mogu dodatno podesiti u smislu kakvu konkretnu akciju u jednom rešenju podrazumeva određeni događaj iz drugog rešenja. Takva rešenja obično karakterišu brza i jednostavna konfiguracija, jednostavno mapiranje podataka iz različitih sistema, efikasan način upravljanja greškama (mnogo bitan faktor koji se vrlo često zaobilazi), jasne tehnološke principe integracija, sinhronizacija i/ili replikacija, kao i da je to rešenje koje će rasti sa kompanijom, kao i rešenjima na koja je naslonjeno, bilo da govorimo o uvođenju novih funkcionalnosti, procesa ili razmatramo upgrade.

Činjenica je da ne postoji jasan i precizan odgovor na pitanje da li raditi „custom made“ integraciju ili nabaviti već postojeće rešenje. Da bi ste dobili odgovor, morate prvo da krenete od toga šta su zaista vaši zahtevi, da li imate zaista specifične procese, kako vidite vašu kompaniju i rešenja u budućnosti…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s