„Kralj je mrtav, živeo kralj“ ili Dynamics CRM i AX su nestali, tu je Dynamics 365

„Kralj je mrtav! Živeo kralj!“. 1422. godine prilikom proglašenja smrti Čarlsa VI i automatskog proglašenja Čarlsa VII za kralja Engleske prvi put je upotrebljen izraz Le Roi est mort, vive le Roi! (engleske aristokratija se tada uglavnom služila francuskim jezikom), odnosno čuvena fraza The King is dead, long live the King! (Kralj je mrtav, živeo Kralj!). Kakve sličnosti ima srednji vek u Engleskoj sa našom Dynamics porodicom? U suštini, vrlo je jednostavno. Microsoft nas je sve iznenadio i formalno ugasio svoje perjanice Dynamics porodice AX kao enterprise ERP rešenje, kao i CRM. Ova dva rešenja zaista više ne postoje na tržištu, ali je automatski sa životom nastavio novi proizvod.

dyn365-1

Ali šta se zapravo dogodilo? Microsoft je rebrendovao ova dva proizvoda i oni su sada deo nove Dynamics 365 Enterprise porodice kao Dynamics 365 for Operation (bivši AX) i Dynamics 365 for Sales (bivši CRM). Naravno, ovde nije u pitanju samo novo brendiranje ovih proizvoda, veće je priča puno ozbiljnija. O tome ćemo ovde i pisati.

Zašto „365“? Microsoft je u poslednjih nekoliko godina postigao zavidne rezultate novim proizvodom Office 365, koji omogućava zakup Office proizvoda kao i nekih drugih alata u cloudu u okviru te porodice. Sada se nećemo baviti detaljima Office 365, ali s obzirom na uspeh, „365“ je postao prepoznatljiv znak za set aplikacija u cloud-u, a koje se koriste u vidu zakupa (tzv. subscription). Otuda i novo ime za Dynamics porodicu. To znači da je Microsoft odlučio da Dynamics proizvodi ubuduće budu samo u vidu zakupa i na cloud-u. Ali tu se cela priča dodatno komplikuje. Generalno, Microsoft u budućnosti planira da sve aplikacije prebaci na cloud i da ih na korišćenje daje u zakup, ali za sada će ostati i neki vid njihove prodaje.

Za sada je pored zakupa, moguće kupiti bivši CRM, a sada Dynamics 365 for Sales, a očekuje se da će tokom naredne godine to biti omogućeno i za bivši AX, a sada Dynamics 365 for Operation. Za sada smo pričali samo o Dynamics 365 Enterprise porodici, ali postoji i Dynamics 365 Business Edition koji će biti dostupan isključivo kao zakup na cloud-u. Ali o ovoj ediciji nećemo previše u ovom broju, pre svega jer još uvek nije dostupna u Evropi (1. novembra je startovala, ali samo za teritorije SAD i Kanade). Više o ovom paketu ćemo pisati kada dođe na naše tržište.  Ali istog dana, odnosno 1. novembra Dynamics 365 Enteprise Edition je ugledao svetlo dana za sva postojeća tržišta, tako da ćemo nadalje pisati o ovoj ediciji.

Kao što smo već napomenuli, nije u pitanju samo rebrendiranje, već drugačiji pogled na kompletan biznis poslovnih aplikacija. U suštini, imamo jedan set aplikacija koje su međusobno integrisane, ali koje sada deluju zajedno sa nekim drugim već postojećim, ali i novim Microsoft proizvodima.

dyn365-2

Kada govorimo i osnovnim aplikacijama koje zapravo čine paket, to su pre svega sledeći proizvodi:

Dynamics 365 for Operation (bivši Dynamics AX)

Kao osnova je preuzet bivši Dynamics AX 7 sistem, koji je prvi Microsoft ERP sistem koji je kreiran upravo za cloud. O ovom sistemu smo već pisali kada se pojavio, a sada nema nekih naročitih novosti, osim onih koji smo već istakli, a to je sjajna integrisanost sa ostalim aplikacijama. Ovaj sistem, kao i ranije pokriva sledeće oblasti poslovanja: Financial management, Supply chain management, Manufacturing, Project accounting, Procurement and sourcing, Retail, Human capital management i na kraju ugrađen Business intelligence.

dyn365-3

Dynamics 365 for Sales (bivši Dynamics CRM)

Kao osnova je preuzet bivši CRM Online i on sada sadrži Opportunity management, Social selling, Content collaboration, Mobile sales, Planning & management, kao i Social intelligence.

dyn365-4

Dynamics 365 for Customer Service (bivši modul Parature u Dynamics CRM)

U pitanju je aplikacija koji je logičan nastavak na Dynamics 365 for Sales i sadrži Omni-channel, Portal, Agent enablement, Onsite service, Knowledge, a takođe kao i prethodni modul Sales intelligence.

Dynamics 365 for Marketing (ubuduće najverovatnije Adobe Marketing)

U ovom slučaju, Microsoft je napravio diskontinuitet sa prethodnim rešenjem Microsoft Dynamics Marketing i odlučio se za saradnju sa kompanijom Adobe na ovom polju. Tek ćemo videti kako je kompletna saradnja zamišljena i koji su benefiti za buduće klijente.

Dynamics 365 for Field Service (bivši modul Field Service u Dynamics CRM)

Ova aplikacija je namenjena radu sa uslugama na terenu, a sadrži Service agreements, Scheduling and dispatch, Inventory management, Asset and waranty management i Mobile, kao i Business intelligence.

Dynamics 365 for Project Service Automation (bivši modul Project Service Automation u Dynamics CRM)

Zamišljen je kao dodatak na CRM koji se koristi za rad sa projektima, a sadrži Opportunity management, Resource management, Project planning, Team collaboration, Time and expenses, Customer billing i Analytics and integration.

Kao što smo već naveli, iako različiti proizvodi, oni su tehnički odlično integrisani i korisniku deluju kao jedinstveno rešenje. To je zapravo i bio cilj, jer korisnik zapravo treba da dobije jedinstveni proizvod na funkcionalnom nivou, a tehnologija je stvar proizvođača (naravno, dokle god ona funkcioniše kako treba). Sistem koristi tzv. single-sign-on, tako da kada se korisnik jednom uloguje u sistem, ne primećuje nikakve razlike kada se kreće kroz aplikacije, već to zapravo izgleda kao da se kreće kroz aplikativna područja jedinstvenog proizvoda.

Pored ovih aplikacija koje čine kostur Dynamics 365 Enterprise, tu je i čitav set ostalih aplikacija, sistema i alata koji deluju u okviru Dynamics 365. To su pre svega novi Microsoft proizvodi PowerApps i Flow koji funkcionišu na osnovu Common Data modela. U istom sazvežđu se nalaze i PowerBI, Cortana Inteligence, Office 365 i Azure kao platforma. Tu je i nov način dostavljanja dorađivanje aplikacija sa strane partnera – AppSource.

PowerApps i Flow

PowerApps i Flow su sastavni delovi Dynamics 365 paketa. Ove dve aplikacije omogućavaju izrade dodatnih aplikacija u sistemu bez ikakvog znanja iz programiranja. Zbog toga se sa jedne strane ovde može govoriti kao o novim prilikama za partnere, ali i o novim prilikama za korisnike koji će sada moći samostalno da kreiraju jednostavnije aplikacije u sistemu, zasnovane na postojećim podacima. Suština kompletnog sistema je „common data model“ koji korisnici mogu da koriste u ovim sistemima, preko otvorenih web servisa.

PowerApp predstavlja aplikaciju uz pomoć koje je moguće kreirati dodatnu aplikaciju za web, tablet ili telefon. Suština je da se jednostavno povežemo na postojeći izvor podataka, izgradimo aplikaciju intuitivnim alatima bez pisanja koda i nakon toga je jednostavno objavimo.

dyn365-5

Flow možemo koristiti na sličan način, s tim što svrha korišćenja nije ista. Flow za zadatak ima da poveže različite aplikacije. Možemo na primer da kreiramo aplikaciju koja bi svaki put kada se neki specifični tekst objavi na nekoj socijalnoj mreži da sistem unese zapis u naš CRM. Ili na primer da svaki put kada otvorimo novog kupca u ERP-u, naš Twitter automatski poželi dobrodošlicu novom kupcu. Ovo su naravno banalni primeri, ali mogućnosti su ogromne. Ovaj sistem nam omogućava povezivanje najrazličitijih aplikacija, poput SharePoint, Office 365, SQL Servera, blogova, skoro svih socijalnih mreža, Power BI-a, Translatora i desetina drugih sa Dynamics 365 aplikacijama.

Power BI

Power BI je već neko vreme prisutan kao alat koji omogućava korišćenjem tzv. „content packova“ naprednije izveštavanje zasnovano na podacima iz ERP-a ili CRM-a. Pojavom Dynamics 365 paketa, Power BI postaje deo ovih aplikacija, tako što se svi izveštaji (grafički ili tabelarni), mogu prikazivati u samim ERP ili CRM aplikacijama, korišćenjem naprednih mogućnosti integracija ovih sistema.

dyn365-6

Time praktično Dynamics 365 alati, osim transakcionih osobina, postaju i snažni izveštajni alati. Naravno, u pozadini kompletnog sistema je Power BI, ali korisnik u suštini to i ne primećuje, već zna samo to da jednostavno i brzo može analizirati sve svoje podatke.

Office 365

Office 365 je već duže vreme integrisan sa Dynamics proizvodima, s početka omogućavajući singlesign-on logovanje u sisteme, ali postepeno je sve više i više prisutan u ovom paketu. Sada imamo i jednostavne integracije Dynamics 365 proizvoda sa Outlookom. Kroz samo telo primljenog maila u Outlooku, mi možemo direktno pristupati podacima u CRM-u ili ERP proizvodu. Možemo otvarati kontakte, gledati njihovu analitiku, kreirati nove ili menjati postojeće dokumente… Tu su veze i sa ostalim aplikacijama u Office 365 paketu, kao što su Excel ili Word.

Cortana Intelligence

Ova integracija je ipak možda nešto što zaista zaokružuje kompletno postojanje Dynamics 365 kao jedinstvenog paketa. Kao što smo napomenuli, Microsoft nije želeo samo da rebrendira svoje proizvode, već da pruži kompletno novo iskustvo u radu sa njima. Jednostavno, Microsoft je udružio snage svih svojih sektora kako bi stvorio nešto zaista snažno kao alat.

Zato sada osim klasičnog planiranja koje je odavno poznato u ERP svetu, imamo i planiranje zasnovano na Azure Machine Learningu, odnosno nečemu što možemo nazvati veštačkom inteligencijom. Ako na primer govorimo o planiranju zaliha, sistem jednostavno preuzme istorijski set podataka iz našeg ERP-a i pošalje ih Azure Machine Learningu na analiziranje, gde uz pomoć jako složenih algoritama, sistem vrati predlog kako da upravljamo našim zalihama u narednom periodu, a zasnovan na istorijskim podacima, navikama naših kupaca i dosta drugih uticaja. U sam sistem je već ugrađeno nekoliko ovakvih naprednih analiza, ali partneri su u stanju da iskoriste i puno više i da u zavisnosti od potreba klijenata, naprave i dodatne pametne analize i preporuke u radu.

dyn365-7

Sada jednostavno, pored informacija šta se dogodilo i analiza zasnovanih na tim informacijama, možemo imati i informacije o tome zašto se to dogodilo, ali i puno važnije – šta je sve moglo da se dogodi, šta će se tek dogoditi, kakve su preporuke sistema, kakve odluke da donosimo, pa sve do toga da sistem automatski pokreće određene akcije. Ceo ovaj sistem omogućava neverovatno brze i precizne informacije, kao i znatnu uštedu u svakodnevnom radu u kalkulacijama većeg broja ljudi.

Naravno, pored svega ovoga, tu su i integracije sa eksternim aplikacijama, korišćenje IoT, kao i puno drugih novina, ali smo u ovom tekstu pokušali da vam predstavimo neke od najvećih novina i prednosti ovakvog sistema, koji se ubuduće neće predstavljati ni kao ERP, ni kao CRM. Ovo je jednostavno poslovno rešenje koje može rešava poslovne zahteve jedne kompanije. Naravno, ukoliko neka od funkcionalnosti nedostaje, korisnici mogu preuzeti neko od dodatnih rešenja koja se mogu pronaći na Microsoft AppSource-u.

Po pitanju licenciranja ovakvog sistema, kao što smo naveli, pre svega je u pitanju zakup rešenja (subscription), ali postoje i mogućnosti njegove kupovine. Ipak detalji u vezi komercijalnih uslova mogu biti dostupni u Microsoftu ili preko Microsoft partnera, tako da smatramo da taj deo ne bi trebalo da bude tema našeg magazina.

I na kraju, iako je u pitanju Enterprise edicija, ovi proizvodi se mogu koristiti u kompanijama različite veličine, ali su prema preporukama Microsofta ipak optimizovana najviše kompanijama sa preko 250 zaposlenih, što ne znači da je to precizna granica. U nekim većim firmama je ipak sasvim dovoljna i buduća Business edicija, ali ona je ipak ograničena na najviše 300 korisnika sistema.

Sa druge strane, Dynamics 365 for Operation se uopšte ne može koristiti ukoliko firma nema minimum 20 korisnika. Imajući sve ovo u vidu, ipak bi preporuku vezanu za odgovarajuću ediciju kao i potrebnih delova sistema, korisnik trebao da donosi u saradnji sa partnerom koga je izabrao za implementaciju, jer previše faktora koji mogu uticati na izbor, a ukoliko nismo stručni u ovoj oblasti vrlo je lako napraviti grešku.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s