Neka ERP upravlja vašim troškovima

Pod pretpostavkom da već dobro znamo šta je to ERP rešenje, vrlo često se javlja pitanje „Da li je meni to potrebno?. Nije dovoljno samo to da je neko rešenje trenutno popularno pa da ga implementirate, odnosno da investirate u proces implementacije. Pre toga morate biti sigurni da li vam je baš to potrebno. Pre odgovora na ovo pitanje, da pogledamo malo kako trenutno izgleda tržište većine proizvoda.

Životni ciklus većine proizvoda je poslednjih godina znatno smanjen, što možemo primetiti skoro na svim proizvodima sa kojima svakodnevno rukujemo. Kako bi se izborili sa takvim pritiskom, proizvođači ali i trgovci moraju biti mnogo agilniji i da budu u situaciji da brzo reaguju na promene. ERP rešenja su sigurno jedni od osnovnih alata koji mogu da omoguće upravljanje ovakvih procesima.

Većina većih proizvodnih kompanija je već implementirala neko od ERP rešenja, ali prilično manjih i srednjih kompanija je sumnjičavo u vezi implementacije ERP rešenja, jer nisu sigurni u to da mogu da pokriju sve njihove procese. Takođe, nisu sigurni ni u benefite u poređenju sa dugotrajnim i skupim procesom implementacije. Ali tu vrlo često zaboravljaju da kad jednom završe sa implementacijom, iznos novca koji mogu da uštede znatno prevazilazi inicijalne troškove i početne frustracije.

costbenefit.PNG

ERP rešenja obezbeđuju kvalitetnije upravljanje vremenom

Od samog početka korišćenja ERP rešenja, on omogućava menadžerima da jednostavno imaju uvid u rad svakog pojedinca u sistemu, od prodaje do rada u proizvodnom pogonu. Takav princip praćenja rada im omogućava da dobijaju bolje ideje kako da zaposleni bolje iskoriste svoje radno vreme. Mogu vrlo jasno da odvoje masu nebitnog rada od bitnog i na takav način da usmere svoje zaposlene. Ali istovremeno se može jednostavnije upravljati i radnicima u pogonima koji ne koriste samostalno ERP rešenje, već se njihovi rezultati rada slivaju u sistem.

ERP rešenje će sa druge strane jasno ubrzati dobar deo administrativnog posla, a naročito ukoliko se ljudi pridržavaju standardnih procesa. Složeni procesi kao što su obračuni amortizacije, kursnih razlika, obračun dovršene i nedovršene proizvodnje, obračun zarada… se korišćenjem ERP-a, sada mogu izvoditi u samo nekoliko minuta.

ERP rešenja osiguravaju manje grešaka u radu

Potpuno je prirodno da su ručno izvršavani poslovi skloniji greškama od automatizovanih, s obzirom da se greške mogu pojaviti na više tačaka, od očitavanja podataka, preko njihovog prenosa do drugih odgovornih osoba, kao i njihovog evidentiranja ili kasnijeg pregleda. Sa druge strane u automatizovanom sistemu, mogućnost greške se javlja samo na unosu i to ukoliko se unos ne vrši automatizovanim prenosom podataka. Čak i ako se napravi greška, u sistemu postoji više automatizovanih kontrolnih tačaka gde se lako mogu uočiti.

Greške koje su ipak rezultat ručnog unosa se vrlo teško mogu pronaći i mogu postati prava noćna mora u poslovanju, pogotovu ukoliko dođu do bitnih odlučioca koji mogu napraviti pogrešne strateške odluke ili ukoliko dođu do klijenata.

Ipak, automatizovanje u ERP rešenjima se može napraviti vrlo jednostavno korišćenjem bar ili QR kodova, kao i očitavanjem podataka iz drugih sistema ili prenosom podataka u njih korišćenjem web servisa ili drugih sličnih tehnologija.

ERP poboljšava upravljanje zalihama

U uobičajenim računovodstvenim softverima, magacin se obično vidi samo jao jedinica za skladištenje i materijala, a ne kao važna karika u upravljanju lancem snabdevanja, kao veza između kupca i dobavljača.

Ako roba predugo stoji u magacinu, ona gubi na svojoj vrednosti; zastareva ili čak i gubi rok upotrebe. Tako se mogu napraviti veliki gubici, jer obaveza prema dobavljaču ostaje, bez obzira na bezvrednost zaliha. Ako se roba obećana kupcu ili planirana za određeni radni nalog proda ili potroši za druge namene, možemo doći do ozbiljnih problema da ne možemo da ispunimo preuzete obaveze.

Većinu ovih problema, ERP jednostavno rešava. Omogućava da se jednostavno evidentira starost zaliha za svaki pojedinačni artikal, kao i da se prati rok upotrebe ili garancija. Moguće je evidentirati troškove na različite načine, a kontrolu zaliha raditi i po lotu ili serijskom broju. Omogućeno je korišćenje rezervacija različitog tipa ili nivoa.

Pored svega ovoga, savremena ERP rešenja vam omogućavaju i da vršite planiranje zaliha korišćenjem različitih modela predekcije i forecasta, uzimajući u obzir i materijalne zalihe, kao i vremena rukovanjem zaliha. Pored svega ovoga, omogućava i pravilno vođenje magacina podelom na zone, regale i druge slične modele, kao i rutiranje u procesu izdvajanja zaliha.

Kako navesti da ERP rešenje radi u vašu korist?

Odgovor na ovo pitanje bi bio da implementirao ERP rešenje prema našoj meri. To naravno ne znači da se pokrije svaka tačka poslovanja, kao i svaki proces na najnižem nivou, već da se prvo sagledaju oblasti gde će implementacija ERP rešenja doneti najviše koristi. Ako bi smo pokušali da ERP implementiramo tako da pokrije i bukvalno svaki najniži proces koji imamo u firmi i to na identični način, suočili bi smo se sa minimum dva ozbiljna problema.

Takva implementacija je isuviše skupa, a novac trošimo na segmente koji i nisu toliko bitni u poslovanju. Ne treba zaboraviti da ERP implementiramo da bi smo uštedeli novac u budućnosti, a ne da ga potrošimo i više od planiranog na procese koji nam i nisu najbitniji. Ukoliko firma smatra da su svi procesi „najbitniji“, onda moramo da vas opomenemo da tu firmu vode loši menadžeri. Treba jasno izdvojiti šta je to što nam donosi najviše novca ili šta bi moglo da nam donosi najviše novca i te oblasti detaljno pokriti, a ostale pokriti na način da se mogu dovoljno precizno ispratiti.

Drugi ozbiljan problem u pokušaju da se procesi identično prenesu, pored velikog troška, dovodi do toga da se i svi loši procesi prenose u novi sistem, a istovremeno se gubi prilika za standardizacijom velikog broja procesa i preuzimanja dobre poslovne prakse iz sistema. Ovaj problem je teško uočiti unutar firme, ali može ostaviti velike posledice. Ukoliko firma zahteva identične procese u ERP-u kao što već i koristi, onda se gubi sva suština implementacije novog ERP rešenja.

Uz pravilno postavljenu implementaciju i izbegavanje kopiranja nečega što je neki vaš konkurent već implementirao, uštede mogu biti znatne i mogu povratiti investiciju vrlo često već u prvog godini punog korišćenja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s