Kuda idu Microsoft ERP rešenja?

Kao što smo u prethodnom članku pomenuli, pre samo par dana je završena konferencija Directions NA u Americi. Na ovoj konferenciji, iako je generalno u pitanju konferencija posvećena Dynamics NAV rešenju, ove godine smo mogli da čujemo puno jako interesantnih najava koje se tiču kompletne palete Microsoft Dynamics proizvoda.

Na samom otvaranju konferencije, jedan slajd je napravio veliko iznenađenje po pitanju Microsoftove strategije u ERP-u. Kao što i sami možete da vidite (izvinjavamo se zbog lošeg kvaliteta fotografije), tu su neke stvari koje su u najmanju ruku neočekivane.

future1.PNG

Ono što možemo na prvi pogled da uočimo je da ubuduće nećemo imati nezavisne proizvode Microsoft Dynamics CRM i Microsoft Dynamics AX (poslednja verzija AX 7 je ugledala svetlo dana početkom ove godine). To naravno ne znači da se staje sa razvoje ovih proizvoda, a pogotovo zato što oni čine perjanicu Dynamics paketa. To samo znači da ćemo njih ubuduće imati isključivo kao novi proizvod koji će se zvati Microsoft Dynamics 365 – Enteprise Edition. Znači, oni se ne gase, već nastavljaju svoj život kao zajednički paket i sa osnovnim ciljem da budu na Azureu.

Sa druge strane, za Microsoft Dynamics NAV ne postoji takva strategija (barem ne za sada) i on će nastaviti da se razvija kao nezavisan proizvod. Ali Microsoft je gledao da i iz NAV-a izvuče što je moguće više kako bi napravio što jednostavniju cloud priču za male klijente. Tako je nastao Project „Madeira“, kome je od skora promenjen naziv u Microsoft Dynamics 365 for Financials, a u suštini će zajedno sa CRM-om činiti paket koji će se zvati Microsoft Dynamics 365 – Business Edition. O preostala dva proizvoda, ovde nećemo govoriti jer nisu zastupljeni u našem regionu.

Ovo sve praktično znači da Microsoft potpuno menja strategiju sa svojom Dynamics porodicom i da sve okreće ka cloudu i subscription modelu.

Microsoft Dynamics 365 – Business Edition će biti posebno interesantan za naš region za veoma male firme, jer će im omogućiti da za izuzetno mala ulaganja dobiju izvanredan proizvod. Ali u međuvremenu treba da sačekamo zvaničnu promociju, a nakon toga da i naši regionalni partneri pripreme lokalizacije. Što se tiče cena, u pitanju je proizvod koji će biti vrlo kurentan. Za sada su cene o kojima se govori samo za američko tržište, tako da ih još uvek nećemo eksplicitno pominjati, ali su zaista veoma atraktivne (postoji tri različita modela licenciranja). A ono što je još bitno je i to da ukoliko se za ovaj paket odluči neko ko već ima NAV i redovno plaća EP, može dobiti popust za prelazak na subscription dokle god koristi novi sistem u iznosu od 40%. Ovo može biti interesantno nekim klijentima kojima i nisu baš potrebne sve NAV napredne funkcionalnosti. Mogu dobiti jeftiniji i jednostavniji sistem, a koji je u suštini to na šta su već navikli.

Ove promene će sigurno uticati i na promenu politike prodaje ovog rešenja, što se već sada može videti iz priloženog. Microsoft računa na čak pet različitih kanala prodaje, kako bi na odgovarajući način došao do svih potencijalnih klijenata kojima ovakvo rešenje može pomoći u radu.

future2.PNG

Za sada ćemo sačekati nekoliko meseci dok ne vidimo kompletnu priču i kako će se stvari odvijati u praksi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s