SAP je najavio novo partnerstvo sa Apple

SAP je najavio otvoreno partnerstvo sa Apple, kako bi iOS približili SAP poslovnoj bazi. Najava je došla skoro dve godine nakon što je Apple objavio sličan dogovor sa IBM-om.

Stiv Lukas, presednik SAP-a za Digital Enterprise Platform je rekao: „Iako je prirodno videti sličnost između ova dva dogovora kada dve velike kompanije prave dogovor sa Apple-om, ipak postoje i znatne razlike“.

Rekao je, da je SAP jak poslovni softver, koji ima cloud platformu preko koje se može pristupiti svim aplikacijama koje razvija. Omogućiti pristup takvom ekosistemu je svakako značajan resurs. Kao i IBM, i SAP je radio blisko sa Apple kako bi približili njihova okruženja. Ovo partnerstvo objektivno nije ništa manje revolucionarno nego rad na iPad-u i iPhone-u, rekao je Lukas.

Nije tajna da Apple želi veći udeo u proslovnom sektoru i ovakvi dogovori im pomažu u tome da se njihov hardver prodaje u kompanijama koje su tradicionalno kupovale klasične PC-e, i mnogo češće pripadale Microsoft-ovoj teritoriji.

Do ovog dogovora je došlo zbog velike popularnosti iPad i iPhone uređaja, koje radnici svakodnevno donose na svoje radno mesto. To je prisililo kompanije da se prilagode i čak naprave aplikacije za te uređaje. Kada se sve ovo kombinuje sa digitalnom transformacijom u velikim organizacijama, njima je potrebno bolje razumevanje iOS-a I kako da ga koriste kako kako bi prošli kroz transformaciju.

sapapple.PNG

SAP je najavio nekoliko programa koji će pomoći da iOS dođe do korisnika kako bi započeli korišćenje novih aplikacija za iPad i iPhone koje će im pomoći za rad sa podacima koji su smešteni na SAPovim aplikacijama. Takođe, obezbeđen je i iOS SDK za SAP HANA, koji omogućava organizacijama ne samo da koriste aplikacije koje im SAP proizvodi i nudi, već da i sami mogu da naprave aplikacije za svoje potrebe i da ih postave na SAP HANA.

“Mi pristupamo proizvodnji ovih aplikacija potpuno drugačije, uglavnom na način kako Apple razmišlja o proizvodnji aplikaija. Iskreno se nadam da će ispuniti misiju revolucionarnog rada na iPad I iPhone uređajima”, rekao je Lukas.

Konačno, slično kao i sa IBM-om, kako ovo ne bi bio dogovor bez edukacionog dela, i SAP je takođe odlučio da ponudi SAP Akademiju za iOS, kao i trening za SAP programere kako bi naučili da koriste HANA iOS SDK. Lukas je rekao da su obe kompanije maksimalno posvećene ovom edukativnom delu i da će u to uložiti veliki trud. Ovo neće biti samo jedna objava koja će nestati za par meseci, jer programeri koje on vidi koračaju dobro u budućnost.

Iako mnogi ne vide prirodno uklapanje između kompanija SAP i Apple, slično je bitlo i kada je Apple objavio partnersvo sa IBM-om 2014. godine. I tada su mnogi podigli obrve čudeći se, ali u okviru ovog partnesrtva, do kraja prošle godine je stvoreno oko 100 različitih aplikacija, a taj broj se sigurno povećao od tada.

Zapravo, SAP takođe planira da stvori oko stotinu aplikacija. Aplikacije i SDK nisu još uvek dostupni, ali je nagovošteno da će se kao BETA pojaviti krajem ove godine. „Mnoge aplikacije su u razvoju, ali nisu još spremne za objavljivanje“, rekao je Lukas.

Tekst i slike preuzeti sa: http://techcrunch.com/2016/05/05/sap-announces-new-partnership-with-apple-to-expand-ios-inthe-enterprise/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s