Očekuje se globalni godišnji rast ERP tržišta 7,2% u periodu 2014-2020

Na osnovu istraživanja koje se sproveo Big Market Research iz Portlanda (USA), globalno ERP tržište može očekivati godišnju stopu rasta od 7,2% u periodu od 2014. do 2020. godine, što bi značilo da bi globalno ERP tržište iznosilo preko 41 milijardu dolara.

Iako pojava „cloud“ tehnologija na ERP tržištima vrši preraspodelu izvora prihoda, a tako zahteva i značajno niža inicijalna ulaganja, ovo tržište će i dalje imati značajan rast. Sa druge strane „cloud“ ERP omogućava viši stepen fleksibilnosti, što će npr. omogućiti sve veći broj korisnika ERP rešenja sa mobilnih uređaja. To će omogućiti da se stepen prihvatanja ERP rešenja značajno uveća, a samim tim i broj novih ERP implementacija, kao i unapređenja postojećih verzija i migracije na „cloud“.

ERP rešenja koja inače objedinjuju sve segmente poslovnih aktivnosti su do sada bila obično složena i korisnici ih nisu baš „prijateljski“ prihvatali. Ali ovim promenama se očekuje značajna promena u tom smeru. Te 2020. godine, „on-premise“ ERP rešenja će i dalje imati primat, ali će se prednost u odnosu na „cloud“ značajno istopiti i imaće samo oko 57% ukupnog tržišta. To ujedno znači da će nove implementacije uglavnom biti oslonjene na „cloud“ ili hibridu infrastrukturu. Ovakvi principi arhitekture omogućavaju stalni pristup sistemima sa bilo koje tačke na planeti, što sa druge strane obezbeđuje održavanje potpune transparentnosti podataka u realnom vremenu, što ima značajan uticaj na rast tržišta.

Takođe, prema ispitivanjima tržišta, finansijski sektor će najviše uticati na ovaj rast ERP tržišta sa oko 30% učešća u prihodima od implementacija. Nije bez značaja da će najveće učešće u rastu globalnog ERP tržišta imati firme srednje veličine, gde implementacije nose značajno niže rizike u poređenju sa velikim. Kao glavna tržišta koja će nositi ovaj rast, uočavaju se tržišta Severne Amerike i Evrope, što naravno znači da naša tržišta pripadaju onom delu koji očekuje značajan rast u narednom periodu.

research.PNG

Pored značajnog uticaja „cloud“ tehnologija na razvoj ERP tržišta, veliki uticaj će imati i specijalizacija Erp rešenja za odrđene industrijske oblasti, odnosno „vertikalizacije“. Zbog toga, najveći svetski proizvođači ERP rešenja (SAP, Microsoft, Oracle…) čine velike napore kako bi vertikalizovali svoja ERP rešenja. Vertikalizacije sprovode na različite načine. U određenim oblastima ih izvode upravo samo proizvođači ovih rešenja, ali sa druge strane oni se trude i da obezbede što bolje preduslove kako bi njihovi partneri širom sveta obezbedili kvalitetna „vertikalna“ rešenja.

bmr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s