Dynamics 365 – Proširenje Microsoft linije poslovnog softvera

U nastojanju da se što bolje pozicionira na tržišti poslovnih softvera sa jakom konkurencijom u vidu SAP-a i Oracla, Microsoft je na ovogodišnjoj partnerskoj konferenciji (World Partner Conference) u Torontu, prezentovao novog člana Microsoft Dynamics porodice – Microsoft Dynamics 365.

Već na osnovu samog naziva, zbog sličnosti sa Office 365, može se pretpostaviti da je u pitanju rešenje zasnovano na „Cloud“ tehnologijama i definisano kao SaaS (Software-as-a-Service, odnosno softver kao usluga). To bi ukratko značilo da nećete imati server niti potrebu da bilo šta instalirate kod sebe, već da  jednostavno nakon pretplate možete početi da koristite ovo poslovno rešenje koje će biti „web-based“.

Šta u suštini predstavlja Microsoft Dynamics 365? Generalno, u pitanju je skup poslovnih rešenja, a koje će korisnik koristiti kao jedinstveno, zahvajjujući sličnosti njihovoh interfejsa i automatizovanim integracijama. Okosnicu ovog rešenja će nositi postojeća Microsoft Dynamics CRM i ERP rešenja, a pokrivaće oblasti upravljanja finansijama, prodajom, nabavkom, ljudskim resursima, marketingom i upravljanjem odnosima sa klijentima… Ciljano tržište su manje i srednje kompanije koje žele brže implementacije poslovnih rešenja sa što većom standardizacijom u procesima. To naravno ne znači da će Microsoft prestati sa investiranjem u druga svoja SMB ERP rešenja, kao što su NAV, GP i SL. Microsoft će nastaviti sa godišnjim lansiranjem novih verzija ovih sistema paralelo sa radom na Dynamics 365 rešenju.

d365be.PNG

Prvo će krajem ove godine biti lansiran „Dynamics 365 for Financials“ i to za tržište Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Tokom naredne godine, lansiraće se u još četiri države, kao i sistemi „Dynamics 365 for Sales“ i „Dynamics 365 for Marketing“. Naravno, iako još uvek nije potvrđeno, možemo očekivati da Microsoft neće lokalizovati rešenje za države našeg regiona. Sa druge strane, rešenje će moći da se lokalizuje sa strane lokalnih partnera i to možemo očekivati veoma brzo.

Suštinski, korisnici će moći da biraju između „Dynamics 365 for Financials“, „Dynamics 365 for Sales“ i „Dynamics 365 for Marketing“, a što bi u suštini predstavljalo delove Dynamics ERP i CRM rešenja. U ovom trenutku, sistem još uvek nije u produkcijskoj fazi, a lansiraće se postepeno u različitim regijama.

ERP delovi Dynamics 365 sistema će biti zasnovani na sistemu koji tek treba da bude lansiran – Project „Madeira“ u „Business Edition“ varijanti, kao i na „Dynamics AX for Azure“ u „Enterprise Edition“ varijanti. Još uvek nije u ptpunosti sigurno, ali će Dynamics 365, najverovatnije biti integralni deo Office 365 sistema. Ali jedna od najvećih pokretačkih snaga ovog rešenja će pored integracije sa Office 365, biti i njegova integrisanost sa drugim Microsoft Azure servisima, kao što su Power BI, Azure IoT, Cortana Analytics, PowerApp, Flow…

d365.PNG

Sistem licenciranja će biti različit od dosadašnjeg, i izvodiće se prema korišćenim aplikacijama ili rolama. Takođe, i korisnici će imati različite nivoe privilegija. Za sada ova oblast još uvek nije u potpunosti definisana, tako da ćemo sa detaljima sačekati još neko vreme, najverovatnije do Directions konferencije, gde bi trebalo da se održi i formalno lansiranje. Ono što će ovo rešenje razlikovati od standardnih ERP rešenja, s obzirom da je u pitanju SaaS rešenje, neće biti moguća namenska dorađivanja sistema za pojedinačnog klijenta. Umesto dorada, klijenti će moći će da preuzimaju, odnosno kupuju App-ove sa AppSource sajta.

appsource.PNG

Na ovakav način, biće omogućeno jednostavno proširenje mogućnosti sistema, što bi trebalo da bude dovoljno za većinu standardnih procesa. Naravno, sve zavisi od toga koliko će se partneri odlučiti za ovakav način lansiranja svog rešenja.

Više informacija o ovom interesantnom rešenju ćemo imati nakon formalnog lansiranja krajem ove godine, pa ćemo tada i pisati puno detaljnije. Za sada možemo da kažemo da predstavlja pravo osveženje na ERP tržištu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s