4 glavna razloga za itegraciju ERP-a i CRM-a

Ne volim da budem svedok dobre investicije koja ne donosi plodove. Tokom moje karijere u ERP svetu video sam mnoge kompanije koje su preduzele velike korake i investirale mnogo u nove ERP i CRM sisteme – neke istovremeno, a neke mudro postepeno.

Benefiti svakog sistema pojedinčno su nesumljivi i mogu same po sebi napraviti ogromnu razliku u kompanijiskim operacijama. U mnogim projektima integracija ova dva sistema je deo inicijalne vizije.

Međutim mnoge organizacije se uzdržavaju od integracije. Zašto? Često zbog toga što je početna investica u ova dva sistema veća nego što je planirano i zahteva korišćenje mnogih resursa, vreme i budžet, što je ponekad više nego što je prvobitno određeno. Zbog toga, ponekad se integracija ova dva sistema odlaže na kraći ili duži period. Ali, da li je to mudro? Kombinovanje ova dva sistema bi mogla pomoći kompanijama u njihovom brzom napredku.

Beneficije integracije ERP-a i CRM-a su mnogobrojne

Sa konceptualne tačke gledišta, itegracija ima puno smisla: ERP sistemi obezbeđuju neophodne interne informacije koje se mogu razmeniti sa novim akterima. CRM obezbeđuju ulaznu tačku za zainteresovane strane da se povežu sa nekom organizacijom. Vi zaista ne možete imati jedno bez drugoga i biti uspešan na tržištu. Sa operativne tačke gledišta integracijom ova dva sistema možete postići mnogo veće benifite. Daću vam 4 glavna razloga:

1. Razlog

Ovo je jedini način da imate pogled od 360 stepeni na vašeg klijenta. Iz ugla prodaje i podrške finansija i računovodstva, ovi sistemi zajedno obezbeđuju kompletan pregled potreba vaših klijenata, kupovnih navika, istorije porudžbina, želja, stanja računa, itd. Imate bolji uvid u bazu vaših klijenata i možete je upotrebiti za izgradnju dugotrajnih odnosa sa njima i odrediti da li ima potencijala za budući razvoj.

2. Razlog

Povećavate efikasnost jer imate trenutni pristup važnim informacijama. Imati uvek pristup kritičnim informacijama za biznis u realnom vremenu (koji god sistem da koristite) znači da ste u stanju da brzo i precizno odgovorite na pitanja i zahteve vaših klijenata i drugih zainteresovanih strana (popis, isporuke, finansija klijenata, porudžbina, zarada, plaćanja, cene, itd.) bez traženja odgovora u višestrukim sistemima. Ne gubite vaše vreme tražeći informacije i poboljšavate korisničko iskustvo.

3. Razlog

Rešavate se manuelnih rutina koje zahtevaju vreme i skolne su ljudskim greškama. Eliminišite višak unosa informacija i imate šansu da usmeravate procese i automatizujete procese rada što vam omogućava da ubrzate vreme odgovora i dobijete više vremena za aktivnosti vezane za pokretanje prihoda.

4. Razlog

Dobijate najviše od vaše investicije zato što obezbeđujete izbor više korisnika. Pre vašeg sistema ljudi su imali sopstvene načine da se izbore sa svojim dnevnim zadacima. Ako su vaši CRM i ERP sistemi teži i glomazniji za upotrebu oni će ih odaciti i vratiti se svojim starim solucijama. Obezbedivši da su ova dva sistema dobro integrisana bićete sigurni da vaš korisnik neće tražiti ili se vraćata na neke alternativne načine da bi pronašao podatke neophodne za izvršenje dnevnih zadataka.

crmierp.PNG

Da sumiramo. Sve je prilično jednostavno. Da li želite da dobijete najbolje od vaših ERP i CRM sistema? Integrišite ih. Danas postoje vrlo isplative solucije zasnovane na Cloud-u koje omogućavaju brzu, automatizovanu i bezbednu integraciju podataka. Integracija solucija se sprovodi kao servis, a vreme implementacije je u navećem broju slučajeva limitirano na 3-10 čovek-dana, što ih čini mogućim i prihvatljivim za pokretanje integracije. U stvarnosti postoji mnogo veći rizik u NE integrisanju ova dva sistema jer nećete uspeti da dobijete pune benefite od vaše investicije.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s