Dobro pripremite svoje ERP rešenja za budućnost

U idealnom svetu, većina kompanija bi odlučilo da održava svoje tehnologije najažurnijim mogućim, a ovo bi se posebno odnosilo na njihovo ERP rešenje koje obično obuhvata njihovo kompletno poslovanje. Ali za srednja preduzeća to nije tako jednostavno, jer one moraju svakodnevno da se bore za svoj udeo na tržištu, a redovan budžet im je opterećen sa previše planova. Nakon tako velike investicije kao što je implementacija ERP-a, kompanije obično razmišljaju o tome kako se sada mogu posvetiti i drugim obavezama. U tom periodu od ERP-a očekuju prvo povrat investicija, pa tek onda da razmišljaju o dodatnim ulaganjima.

Istovremeno, pojavljuje se puno srodnih problema. Javljaju se potrebe za poboljšanim unosom podataka u sistem, novi procesi, a zatim i neki procesi koji su specifični samo određenim slučajevima… Rešenje bi bilo u tome da se sve ove funkcije što bolje povežu kroz sistem ili integraciju sistema, a kako bi se snizili operativni troškovi i poboljšala efikasnost.

U „big data“ eri, pravi izazovi su upravo stvarno upravljanje podacima i njihovo analiziranje. Kako bi se obezbedili kvalitetni podaci i pretočili u korisne informacije, firma mora obezbediti njihovo pravilno i smisleno unošenje i povezivanje, a sve kako bi se kasnije mogli koristiti uz pomoć nekog od BI alata. Upravo to i jeste osnovni zadatak jednog ERP rešenja, ali je vrlo čest slučaj da se ERP rešenje implementira ali ne na način da se iskoristi sav njegov potencijal koji on omogućava. Tako, iako ERP postoji u firmi, on se zapravo i ne koristi na način koji bi trebalo.

Prelazak na najnovije verzije ERP rešenja, potencijalno omogućava najbolje moguće upravljanje podacima, jer ove verzije imaju daleko bolja integrisana rešenja za upravljanje podacima. Ovo treba da omogući efikasnije poslovanje, brže reakcije na zahteve kupaca i veću konkurentsku prednost. Potencijalne koristi koje jedna firma srednje veličine može postići unapređivanjem sopstvenog ERP rešenja bi trebalo da budu jasne, ali koji su to ključni faktori koji omogućavaju njihov uspeh i kako im ERP može pomoći da ga postignu?

Suočavanje sa promenama

Promene su jedna od retkih konstanti i samo u to možemo biti sigurni; promene se dešavaju svakog trenutka pa tako i u poslovnom okruženju. U poslednje vreme je puno kompanija suočeno sa različitim tipovima sopstvenih transformacija, a dobrim delom se to dešava i pod jakim uticajem promena u tehnologijama. Negde se čak i u potpunosti menjaju poslovni procesi u cilju očuvanja konkurentnosti, a kako bi se iskoristila najnovija tehnološka dostignuća. Sa druge strane na velikom globalnom tržištu se stalno događaju velike promene kao što su spajanja ili akvizicije kompanija; istovremeni rad na potpuno različitim tržištima, suočeni sa različitim kulturološkim i zakonskim zahtevima; trgovina se izmešta iz prodavnica i seli na internet. To su dovoljni razlozi da zahtevamo promene u tehnologijama koje koristimo u firmi čak i kada to baš i ne želimo.

Iz svih ovih razloga moramo biti spremni na promene u svakom trenutku. A kao i svuda, uvek je bolje ići u korak sa promenama, nego čekati trenutak kada smo primorani da promenimo tehnologije. Zašto? Zato što tada može biti već kasno. Ukoliko pratite svetsko tržište, možete pronaći mnogobrojne primere nekada velikih i poznatih kompanija koje su danas na ivici propadanja ili već ne postoje, a sve to samo zato što nisu blagovremeno upravljale promenama.

Teško je u sredini

Nije lako biti firma srednje veličine. Na početku poslovanja se vrlo često i dobija neka određena pomoć, ali je to uobičajeno vrlo malo sredstava koja takvoj firmi mogu da omoguće da ispuni svoj maksimalni potencijal. Umesto pomoći sa strane, firme uglavnom moraju da se oslanjaju na sopstvene resurse. Najčešće su najuspešnije firme ove veličine upravo one koje su sposobne da ulažu u tehnološke inovacije i u svoje ljude, a kako bi omogućile sebi brzo prilagođavanje na nove tržišne uslove. Investicija u moderno ERP rešenje je upravo jedna od takvih tipova investicija, gde firma dobija i najnoviju tehnologiju koja ima uticaja na kompletno poslovanje firme, ali istovremeno i dobro obučene ljude koji idu u korak sa najnovijom tehnologijom.

Ključni faktori uspeha

Upravo navedeni faktori su samo osnova. Ali kada je reč o detaljima, šta je to što je potrebno jednoj firmi srednje veličine da uradi kao bi postigla uspeh u ovom nestabilnom okruženju? Evo nekih od preporuka:

  • Kvalitetan način za upravljanje svim podacima, a kako bi se kreirale tačne informacije o performansama firme na tržištu na kome nastupa ili planira da nastupa.
  • Sposobnost tačnog izveštavanja u realnom vremenu, kako bi se u svim uslovima omogućila pravovremena reakcija.
  • Centralizovani pogled na sve informacije o jednom klijentu, bez obzira na tip podataka.
  • Apsolutno poverenje u sopstvene podatke.
  • Mogućnost brze promene poslovnog modela, u slučaju zahteva tržišta.
  • Brzi pristup podacima podrazumeva da im je moguće pristupiti sa bilo kog uređaja, odnosno potpuna mobilnost. Naravno, u tom slučaju je neophodna i kvalitetna zaštita podataka.
  • Skalabilnost je od izuzetnog značaja za firme srednje veličine, jer takve firme mogu veoma lako da imaju veliki rast, ali i trenutni pad. Posedovanje preformatirane infrastrukture je izuzetno skupu za ovakve firme. Zato je poslovanje na oblaku, prava stvar za njih, jer omogućava trenutnu skalabilnost.
  • Kada kažemo „oblak“, to ne mora da znači da su svi podaci na oblaku, već je vrlo često preporuka da se gradi hibridni model infrastrukture. Ona omogućava posedovanje onih delova za koje se zna da neće biti promenjivi, a ostale delove smestiti na oblak.
  • Koristiti sve mogućnosti društvenih mreža i pri tome omogućiti maksimalnu integrisanost svojih ERP i/ili CRM rešenja sa društvenim mrežama. Ovakve kombinacije mogu obezbediti zaista neverovatne skupove informacija.
  • Na kraju ako se ovo zajedno sagledamo, ključni uspeh bi bio omogućiti pristup pravim informacijama u pravo vreme kako bi se omogućio pravi odgovor.

Kako postići ove ciljeve

Ponovo se vraćamo na ERP, ako smo uopšte i izlazili iz ERP teme. Jedan izveštaj o budućnosti ERP-a ističe da je tradicionalni ERP ostao veran svom imenu u korišćenju za planiranje operacija, kao i upravljanju poslovnim procesima i smanjenju troškova.

Ali u poslednje vreme, proizvođači ERP softvera su postali prilično kreativniji. Oni u najnovije verzije ERP rešenja unose razne novosti koje omogućavaju ažurnost podataka na najvišem mogućem nivou. Takođe, sve više ERP rešenja dobija puno novih integracija sa različitim sistemima, kao i nove funkcionalnosti kojima prirodno nije mesto u ERP-u. Kao rezultat ovakvih rešenja, javljaju se zaista velike koristi za postojeće korisnike ERP rešenja, ukoliko rade „upgrade“ postojećih rešenja na najnovije verzije. Iako svaki prelazak na novu verziju zahteva dodatne investicije, koristi od novih verzija će verovatno u većini slučajevo omogućiti njihov brz povrat.

Prateći najnovije verzije kvalitetnih ERP rešenja, korisnici dobijaju mogućnost da slede najsavremenije poslovne i tehnološke standarde. I ne zaboravite, važna su oba aspekta, i tehnologija i poslovne prednosti. Najbolje je pronaći zajednički efekat, odnosno sagledati na koje se sve načine tehnologija može iskoristiti kako bi unapredila poslovne oblasti sistema, jer sama tehnologija nema puno značaja ako ne znamo kako je pravilno iskoristiti za poslovne potrebe.

Ukoliko postoje izvesni nedostaci u smislu pokrivanja nekih specifičnosti, to se relativno jednostavno može nadoknaditi dorađivanjem sistema ili dodavanjem određenog vertikalnog rešenja. Kako bi se ovo izvelo najpovoljnije za firmu, potrebno je obratiti izuzetnu pažnju na izbor partnera koji će obaviti ovaj posao.

Kao što smo napomenuli, ovakva ERP rešenja su robusna i pružaju izuzetno bogate funkcionalnosti, ali ti potencijali se mogu iskoristiti samo ako ih implementiraju zaista kvalitetni konsultanti koji izvanredno poznaju i poslovne oblasti i aplikaciju i naravno u saradnji sa ljudima iz firme. Saradnja najboljih ljudi kod korisnika i implementatora je najbolji i najsigurniji put za zaista uspešnu implementaciju ERP rešenja i korišćenje svih funkcionalnosti i pogodnosti koje iz takve implementacije proizilaze.

Utisci da su implementacija, a posebno „upgrade“ ERP rešenja dugi i skupi projekti, polako postaju prošlost. Ozbiljni proizvođači ERP rešenja čine sve kako bi olakšali ove procese, tako da sa pravom metodologijom i podrškom, svi ovi rizici mogu biti svedeni na minimum, a povrat investicije postaje znatno brži. Ali veoma je bitno da firme koje žele da implementiraju ili unaprede svoje ERP rešenje, ispravno istraže i definišu šta su njihovi pravi ciljevi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s