Windows 10 iz perspektive jednog insajdera – deo 2

Windows 10 je poslednja verzija Windows operativnog sistema! Ne brinite, ništa strašno. Od sada će Windows biti ažuriran nekoliko puta godišnje. O čemu se, zapravo, radi? Promene u digitalnom svetu su veoma brze i Microsoft je shvatio da je izdavanje nove verzije operativnog sistema u  vremenskim razmacima od tri do četiri godine više nego zastarelo i da pripada prošlosti.

U prethodnom broju smo započeli sa temom vezanom za korišćenje Windows 10 u poslovnom okruženju. Iako Windows nije ERP rešenje, moramo se složiti da se najveći broj ERP rešenja „vrti“ upravo na nekoj od verzija Windowsa. Iz tog razloga, smatramo da nova Windows verzija zaslužuje ozbiljnu analizu, kako bi korisnici mogli da sagledaju sve njegove karakteristike koje će ih navesti da ga instaliraju ili ne.

Ova tema je prilično opširna, tako da smo je podelili na dva dela. U prethodnom broju ste mogli da se upoznate sa većinom ozbiljnih karakteristika nove Windows verzije, a sada nastavljamo sa člankom u kojem ćemo detaljno opisati pojedine nove funkcionalnosti.

Šta je novo u Windows-u 10?

1. Start meni i novi Windows interfejs

Na zahtev korisnika, Microsoft je odustao od toga da, po default-u, Start meni bude u full-screen režimu. Sada smo dobili hibrid Start menija iz Windows-a 7 i Windows-a 8.1, koji liči na stari, ali donosi i neke nove opcije. Dobili smo i „snap view“, koji omogućava lako raspoređivanje aplikacija na ekranu. Sistemske notifikacije se sada, za razliku od Windows-a 8, prikazuju u donjem desnom uglu ekrana. Nestao je „charms“ meni, ali smo dobili mnogo korisniji „notification“ centar, preuzet sa Windows Phone-a. Na kraju, Windows konačno omogućava i višestruke desktope.

2. „Universal Apps“ koncept

Jedna od važnijih stvari u Microsoft-ovim poslovnim planovima je Universal Apps koncept. Windows 10 će biti platforma za PC/laptop, tablet uređaje, mobilne telefone, Xbox konzolu i Holo Lens. To će omogućiti da se „univerzalne aplikacije“ pokreću na svim tim uređajima. Očekujemo da će ovaj koncept konačno doneti više aplikacija u Prodavnicu aplikacija i time konačno izjednačiti Microsoft prodavnicu sa konkurentskim ekosistemima. Jedna od udarnih „Universal“ aplikacija je Office mobile – po prvi put imamo mogućnost da istu verziju Office programa (uz aktivnu Office 365 pretplatu) koristimo na svim Microsoft-ovim platformama!

Takođe, Microsoft je uveo i poslovne aplikacije među Universal aplikacije. Prva među njima je ERP rešenje Microsoft Dynamics NAV 2016. Ovu jedinstvenu Universal App možete koristiti istovremeno na računaru, tabletu ili telefonu, a njen interfejs će se u zavisnosti od uređaja automatski prilagođavati sistemu.

3. Cortana

Vaš digitalni pomoćnik, prenet sa Windows telefona. Korisnicima (za sada sa engleskog govornog područja) omogućava glasovnu interakciju sa računarom. Možete je iskoristiti za dodavanje podsetnika u kalendar, pisanje novog mejla, pretragu interneta, proveru vremenske prognoze, pretragu fajlova na računaru…

4. Edge browser

Internet Explorer je zastareo i to je i Microsoft priznao. Morao je da održava  kompatibilnost sa starim web tehnologijama i standardima, što je prouzrokovalo lošije performanse. To je oteralo dosta korisnika, koji su utočište našli u korišćenju Firefox i Chrome browser-a.

Microsoft Edge je, pod imenom “Project Spartan”, predstavljen 21. januara 2015. godine, sa ciljem da zameni vremešni Internet Explorer. Edge je napravljen kao Universal app i biće default-ni browser na svim Windows 10 platformama, uključujući PC, Windows Phone, XBOX i Surface Hub. Odmah da napomenem da će Internet Explorer 11 biti dostupan u Windows-u 10, zbog velikog broja sajtova koji su kompatibilni isključivo sa tim pretraživačem. Za razliku od već uhodanog i ispeglanog Internet Explorer-a na koji smo  (svi?) navikli, Microsoft Edge ima znatno manje opcija za podešavanje. Neke od njih su uključivanje favorites bar-a, podešavanje homepage-a, čišćenje istorije pregleda, uključivanje / isključivanje podrške za Flash… i to je uglavnom to.

Microsoft Edge je oslobođen balansa kompatibilnosti, poštuje najnovije web standarde i ima dobre preduslove da zadobije srca korisnika. Naravno, nije sve u brzini. Microsoft će morati da poradi na dodavanju opcija koje su standard u drugim pretraživačima, ali za sada je utisak, što se tiče prikaza web stranica, više nego dobar. Čini nam se da je ovo isuviše malo opcija za browser koji je podrazumevano default-ni i koji pretenduje da povrati procentualnu zastupljenost koju je Internet Explorer imao pre desetak godina.

5. OneDrive integracija

OneDrive je od sada sastavni deo operativnog sistema. Ovo je odlična stvar, jer omogućava da na svim našim uređajima imamo ista dokumenta. U ovoj verziji OneDrive klijenta imate mogućnost izbora koje foldere želite, a koje ne želite da sinhronizujete. Na ovaj način, bez obzira gde ste i bez obzira koji ste uređaj poneli sa sobom, možete biti sigurni da su vaša dokumenta uvek sa vama. Nema više potrebe za eksternim i flash diskovima i brige da li je ste kopirali „prave“ verzije fajlova. Definitivno treba ići u korak s vremenom i koristiti OneDrive. Vreme CD rezača i analognih modema je odavno prošlo i ako nam se cloud već tako velikodušno nudi, treba ga prihvatiti.

6. Novi način logovanja

Windows 10 koristi stare dobre šifre za obezbeđivanje korisničkih naloga. Međutim, Microsoft je otišao korak dalje i, za razliku od prethodne verzije Windows-a, u prvi plan izbacio opciju korišćenje PIN koda za otključavanje/zaključavanje uređaja. Logovanje je lakše, a ukoliko je potrebno da nekom dozvolite pristup vašem računaru, slobodno mu možete dati PIN – on važi samo na tom uređaju na kome je postavljen, ostali uređaji su zaštićeni. Pored unapređenja sa PIN-code logovanjem, dobili smo i „Hello“, koji vam omogućava da se na računar logujete proverom otiska prsta, prepoznavanje lica ili skeniranje oka. Da biste ove opcije iskoristili, potrebno je da vaš uređaj ima čitač otiska prsta ili web kameru koja podržava Hello logovanje.

7. Settings panel

Konačno se neko u Microsoft-u setio da redizajnira Control panel i da lepo, po kategorijama, organizuje opcije za podešavanje uređaja. Dobra ideja, međutim, nije mogla mogla da prođe bez konfuzije – stari Control panel je opstao. Neke opcije su i dalje u Control panel-u, a neke u Settings panel-u, pa ćete mor ti da koristite oba.

8. Nova prodavnica aplikacija

Microsoft pokušava da centralizuje distribuciju aplikacija.  Već vidimo jedan trend, započet u prethodnim verzijama Windows-a, da se izvrši promena modela, tj. korisnici naviknu na to da aplikacije traže u jednom velikom „skladištu“ aplikacija, bez potrebe da krstare Internetom i obilaze download sajtove. Samim tim, veća je verovatnoća da će ljudi radije platiti aplikaciju u „Prodavnici“, nego koristiti nelegalan softver.

9. E-mail klijent i kalendar

Outlook Express je odavno penzionisan. Mail aplikacija u prethodnoj verziji Windows-a je bila loša, vrlo skromnih mogućnosti i nikoga nije oduševila. Nova Mail aplikacija je dobra. Ukoliko je vaš nalog povezan sa vašim LiveID-jem, nema potrebe za dodatnim podešavanjem – mailbox je odmah dostupan. Ukoliko želite da dodatne još e-mail naloga, podržani su još i Google, Yahoo, iCloud, IMAP, POP i Exchange nalozi. Da, Exchange, više vam nije potreban preskupi Microsoft Outlook klijent da biste mogli da pristupite svom Exchange ili Office 365 nalogu.

10. Novi Command prompt

Bilo je vreme, komandna linija je konačno doterana! Najzad možemo prilagođavati veličinu komandnog prozora, po ugledu na moderne konzole u drugim operativnim sistemima. Kad smo kod modernih opcija, valja spomenuti da smo posle 20 godina konačno dobili mogućnost da u komandnoj liniji koristimo CTRL+C i CTRL+V komande!

by Srđan Stević

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s