Šta je CRM?

CRM i ERP su dve važne i poznate skraćenice u svetu poslovnog softvera. U ovom članku ćemo se potruditi da objasnimo šta je zapravo CRM i kako se on razlikuje od ERP-a. Oba ova rešenja označavaju poznata softverska poslovna rešenja i ove skraćenice su opšteprihvaćene u svetu poslovnih aplikacija, ali one ipak imaju potpuno različiti značenje i označavaju rešenja koja su usmerena na ostvarenje potpuno različitih poslovnih ciljeva.

Šta je zapravo CRM?

CRM je skraćenica na engleskom jeziku Customer Relationship Management, i u slobodnom prevodu znači upravljanje odnosima sa kupcima. U suštini, ova fraza opisuje sve aspekte interakcija koje jedna kompanija ostvaruje sa svojim kupcima, bez obzira da li je kompanija proizvodna, trgovačka ili uslužna. Ovo rešenje u suštini označava poslovnu strategiju koja pomaže vašem biznisu, kako bi bolje razumeli vaše kupce, kako bi ste ih zadržali, obezbedili im najbolju moguću uslugu, obezbedili nove klijente i naravno povećali vašu profitabilnost u saradnji sa njima.

Većina funkcionalnosti CRM-a je zapravo zasnovana na tehnologiji. CRM softveri sakupljaju upravljaju i povezuju informacije o kupcima. Zahvaljujući tome, možete koristiti CRM kako bi ste kreirali razne marketinške kampanje, pratili celokupnu istoriju svih vidova saradnje sa vašim kupcima i unaprediti vaše svakodnevno poslovanje i prodajne zadatke.

Koristeći različite funkcionalnosti, svakodnevno možete pratiti poslovne prilike, njihovo ostvarivanje ili ne, dobijanje ili gubitke određenih poslova, najrazličitije tipove interakcija sa kompanijama ili pojedinim kontaktima unutar njih, čuvati i privatne podatke koji vam mogu omogućiti bliže povezivanje sa pojedincima u firmama na socijalnom nivou i sl.

Šta je ERP?

Kao što smo detaljno pisali u prethodnom broju magazina, ERP je skraćenica na engleskom jeziku za Enterprise Resource Planning. ERP software se koristi za upravljanje poslovnim procesima. On povezuje sve sektore u firmi i upravlja poslovanjem svih oblasti poslovanja u firmi, uključujući planiranje proizvodnje i zaliha, razvoj proizvoda, proizvodne procese, upravljanje kadrovima, finansije i računovodstvo, prodaju i marketing, upravljanje nabavkom, kao i svim ostalim procesima koji se mogu pojaviti u nekoj firmi.

Današnja ERP rešenje su napravljena kako bi vam pomogla da poboljšate vaše operativne poslove i efikasnost svih resurs u firmi. ERP sistemi se koriste da integrišu sve poslovne procese u jedinstven sistem, kako bi se jednostavno i jedinstveno težilo ka ostvarivanje zacrtanih poslovnih rezultata.

Razlike između CRM i ERP

Generalno, funkcionalnosti i mogućnosti se razlikuju od platforme do platforme i od proizvođača do proizvođača, ali mi ćemo ovde napraviti kratku listu nekih najvažnijih razlika koje razdvajaju ova dva poslovna rešenja.

CRM softver se koristi za upravljanje sledećim aktivnostima

CRM se obično koristi za upravljanje aktivnostima koje su okrenute kao eksternim saradnicima. Služi za organizovanje marketinških zadataka, upravljanje planovima prodaje, izračunavanje vremena potrebnog za zatvaranje posla od pojave prilike, unapređenje prodajnih aktivnosti, automatizaciju pružanja usluga klijentima, evidenciju interakcija sa klijentima, praćenje nivoa učešća marketinških aktivnosti u prodaji, shvatanje koji se proizvodi najbolje prodaju i kada, upravljanje prodajnim zalihama na osnovu istorije prodaje, upravljanje poslovnim prilikama, izradu izveštaja povezanih sa navedenim aktivnostima, omogućavanje bolje saradnje među prodajnim timovima, upravljanje svim poslovnim kontaktima, deljenje informacija o kupcima sa saradnicima u firmi i pratiti odakle dolaze najznačajnije poslovne prilike…

ERP softver se koristi za upravljanje sledećim aktivnostima

ERP se obično koristi za upravljanje internim aktivnostima i zadacima, kako bi se poboljšala organizacija kompanije. To se u suštini odnosi na upravljanje procesima distribucije, upravljanje i planiranje zalihama, obračunavanje troškova robe, proizvoda i usluga, konfigurisanjem proizvoda, upravljanje cenovnom i rabatnom politikom, upravljanje svim finansijskim podacima, upravljanje zaposlenima i njihovim zaradama, planiranje raznim tipovima projekata, standardizaciju kritičnih poslovnih procedura, smanjivanje suvišnih poslova, upravljanje imovinom, obezbeđivanje nižih troškova nabavke, automatizacija računovodstvenih poslova, obezbeđivanje kvalitetnih poslovnih procesa…

Integracija CRM i ERP rešenja

Danas postoji puno raspoloživih rešenja koja mogu omogućiti ERP i CRM rešenja, kako bi se kombinovali finansijski i operativni podaci sa podacima o upravljanju odnosa sa kupcima, a kako bi se obezbedio jedinstven upravljački sistem. Tipično, i CRM i ERP rešenja sadrže ogromne kolekcije podataka, ali kada se ovi sistemi integrišu, omogućava se podela podataka, njihov brži unos, a samim tim poboljšava se upravljanje kompanijom i obezbeđuju kvalitetniji podaci.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s