Kako početi potragu za pravim ERP rešenjem

Za početak morate znati šta je cilj koji želite da ostvarite. I naravno, cilj mora biti moguć i merljiv.

Ovaj tekst je pre svega namenjen firmama koje planiraju da uvedu ili zamene postojeće ERP rešenje. Možda će pomoći i firmama koje za sada nisu ni planirale ovakav poduhvat. Pre nastavka pisanja o ovoj temi, moramo naglasiti da ulaganje u ERP ni jednu (ili skoro ni jednu) firmu nije učinilo bogatijom (naravno, dobijaju se brojni benefiti), ali statistika kaže da neulaganje u ERP će vas sigurno voditi ka postepenom nestanku sa tržišta. Mnogi su razlozi za ove činjenice, i o njima ćemo pisati u narednim brojevima.

Pre početka potrage za pravim ERP rešenjem, prvo morate sami sebi da postavite par pitanja. Ovo su verovatno najvažnija pitanja u procesu izbora ERP rešenja, zato što je vaše ispravno shvatanje ovog izazova važnije od svih ostalih koraka.

U ovom broju ćemo načeti ovu temu, kako bi ste znali osnovne uticaje na potragu za pravim ERP rešenjem, a u narednim brojevima ćemo detaljno pisati o svim ovim razlozima.

Da li je moja firma spremna za uvođenje ERP rešenja? Da li sam spreman da promenim određene poslovne procese u kompaniji?

Još na početku ove priče, morate shvatiti da pronalaženje ERP rešenja po vašoj meri nije nimalo lak posao. Prvo, veoma je teško definisati pojam „po meri“, jer šta to zaista znači. U bukvalnom shvatanju, obično se očekuje rešenje koje će u aplikaciju preneti sve ili većinu procesa koje već imate u firmi. Nažalost, ovo je vrlo česta situacija i gotovo uvek je pogrešna.

Implementacija ERP rešenja, obično za cilj ima unapređenje poslovnih procesa. Ukoliko tražite ERP koji podržava vaše već postojeće procese, na kom mestu možemo očekivati poboljšanje? Činjenica je da je veoma teško prihvatiti da postoje poslovni procesi koji su bolje organizovani nego oni u vašoj firmi.

Ali, upravo prihvatanje ove činjenice, omogućava uspešnu implementaciju ERP rešenja. Iz toga proizilazi da ERP rešenje „po vašoj meri“ zapravo označava ERP rešenje koje uspešno funkcioniše u firmama iste ili slične delatnosti, a ne ono koje funkcioniše kao vaša firma. Vrlo je moguće da će se procesi u nekom delu i poklopiti, ali traženje podudarnosti ne treba da bude cilj.

Sa druge strane, prihvatanje standardnih procesa nekada može i usporiti određene procese. Jednostavno, mnogo je lakše uneti određene podatke u Excel i raditi sa njima, ali takvi podaci obično nisu dostupni svima, a vrlo često i nisu baš najtačniji. Jednostavno, nekada se na određenim mestima mora uložiti dodatan napor, kako bi se kasnije na drugom mestu dobila ušteda.

Da li imam kvalitetan kadar koji može da iznese ove promene?

Na osnovu ovih činjenica, veoma je važno da pored vašeg razumevanja, imate i unutar firme ljude koji su svesni da se nešto mora menjati i koji su otvoreni ka prihvatanju novih znanja. Tu se pre svega misli na buduće ključne korisnike sistema. Ali, takođe morate imati i jednu osobu koja će sa vaše strane voditi kompletan proces migracije na novo ERP rešenje. Na ovom mestu se opet, vrlo često prave greške, jer se određuje osoba ili iz IT struke, ili nedovoljno iskusna i obično se ova odluka donosi „preko kolena“. Izbor ove osobe verovatno može okrenuti uspešnost projekta u jednu ili drugu stranu. Potrebno je obezbediti osobu koja ima iskustva u upravljanju poslovnim procesima i projektima, ali koja ima i izvesna IT znanja.

Ukoliko nemate osobu koja baš ispunjava ove uslove, bolje je izabrati eksternu osobu. Čak i ako imate osobu sa sličnim znanjima, vrlo često je bolje da to bude osoba spolja, jer će ona sa mnogo više kritike pristupiti redizajnu procesa; jednostavno, ta osoba nije emotivno povezana sa njima, jer nije ni uticala na njihovo formiranje.

Ukoliko su vas odgovori na ova pitanja kvalifikovali za nastavak priče o izboru ERP rešenja, možete nastaviti sa sledećim koracima. Ukoliko pak, vaši odgovori ne upućuju na vašu spremnost za implementaciju ERP rešenje, najbolje je da se ovde zaustavite i posvetite uređenju firme kako bi mogla da se suoči sa izazovima. Obratite pažnju da vaši iako verni saradnici, mogu imati negativnu ulogu u implementaciji sistema. To se dešava iz jednostavnog razloga, jer je kod većine ljudi izuzetno niska spremnost za promene.

Izbor ERP rešenja i implementatora

Ukoliko ste u potpunosti (ali zaista u potpunosti) ispunili prethodne uslove, možete pristupiti izboru ERP rešenja i implementatora. Ova dva činioca su sa namerom odvojena, jer izbor jedinstvenog proizvođača rešenja i implementatora podiže rizik na visok nivo. Ukoliko se bilo šta dogodi sa ovom firmom, vi u potpunosti gubite podršku. Zato se obično savetuje da se izabere ERP rešenje koje ne implementira proizvođač ili i ako ga implementira, da pored njega postoje i drugi implementatori koji mogu preuzeti održavanje sistema.

Koje rešenje i kog implementatora konkretno izabrati predstavlja već dodatni složeni proces i zavisi od puno činioca. U svakom slučaju, ključno je da se odluka o implementaciji rešenja ne donosi po ubrzanim procedurama, jer to neće imati nikakvog pozitivnog uticaja na kvalitet rešenja, niti na kvalitet vašeg poslovanja. Sa druge strane, može biti i te kako negativnih uticaja. O svemu treba dobro razmisliti; prvo definisati ciljeve implementacije, pa proveriti da li ste spremni za ceo proces, pa tek onda krenuti postepeno.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s