ERP Implementacija i zidanje kuće – deo 1

U okviru ove teme, Alan Lyczkowski će u više nastavaka kao iskusan implementator ERP rešenja pokušati da napravi priličan broj paralela između ERP implementacije i procesa izgradnje kuće.

Moja supruga i ja upravo prolazimo kroz proces izgradnje porodične kuće. Kao ERP implementator, mogu primetiti puno sličnosti između izgradnje kuće i implementacije nekog ERP sistema. Možemo početi od prve činjenice da su oba procesa u suštini velike investicije. Oba posla zahtevaju planiranje, donošenje odluka, stručne ljude, poverenje i mogu stvoriti istinsko zadovoljstvo jednom kada budu završeni. Osnovna odluka koja se tiče izgradnje kuće je da biramo mesto gde ćemo živeti i podizati svoju porodicu, najverovatnije za dugi niz godina. Sa druge strane, kada razmišljamo o ERP-u, ova odluka će imati uticaj na način rada i analiziranja poslovanja, takođe za dugi niz godina. U oba slučaja, potreban nam je fleksibilan sistem koji će podržati sve, ili barem većinu vaših potreba koje se u ovom periodu mogu menjati; kuća mora biti spremna za promene broja članova domaćinstva i stila života, a ERP za promenu pravca poslovanja ili prilagođavanja na novo poslovno okruženje.

Osam godina sam bio zaposlen kao analitičar za jednog od većih proizvođača montažnih kuća, a nakon toga sam više od 15 godina u poslu implementacije ERP rešenja. Razmišljajući o ovoj temi, moj osnovni cilj je bio da vam serijom tekstova, na slikovit način pomognem u donošenju odluka koje su povezane za implementaciju ERP rešenja. Moje iskustvo u implementaciji ERP rešenja i industriji izgradnje kuća mi verovatno omogućava specifičan pogled na oba procesa. Nadam se ću uspeti da vam prikažem priličnu sličnost između ova dva različita tipa industrije u skladu sa mojim ličnim iskustvom, a kako bih vam ilustrovao veliki broj zadataka koji su povezani sa implementacijom ERP rešenja na način koji su razumljivi i ljudima koji se ne bave aktivno ovim poslom.

U nastavku je prikazana jednostavna tabela sa nekim od glavnih oblasti koje planiram da obradim, kako bih vam ERP implementaciju približio na krajnje razumljiv način:

zidanje

Kroz svaku od ovih faza, moraćete da uzmete aktivno učešće kako bi ste bili sigurni da ćete dobiti upravo ono što vam je potrebno. Kroz svaku od ovih faza, obavezno ostanite čvrsto fokusirani na vaše ciljeve. Ovi zadaci mogu izgledati zastrašujući i budite sigurni da neki od njih to zaista i jesu, ali postepeno ćemo prolaziti kroz njih, a ja ću pokušati da vam ih približim na slikovit i jednostavan način. Ukoliko budete pažljivi i posvećeni, kada završite, bićete zadovoljni rezultatom i sigurni da ste donosili ispravne odluke.

ANALIZA

Pre početka izgradnje nove kuće, neophodno bi bilo da sagledate sve vaše potrebe koje kuća treba da vam obezbedi. Naravno, ovo nije bukvalno neophodno, ali ako zaista želite funkcionalnu, udobnu i lepu kuću, ipak moramo da sagledamo šta su to naše potrebe i da ih iznesemo projektantu. Identična situacija kao i sa implementacijom ERP sistema; morate prvo da analizirate vaše zahteve pre nego što ih ispunite u implementaciji. Možemo i ovde reći da to nije baš neophodno, ali ako to ne uradite vrlo detaljno možete dobiti izvanredan sistem, a koji ipak ne ispunjava vaše potrebe. Živeći u više različitih kuća, moja supruga i ja smo formirali sopstveni ukus i definisali koje stvari nam se sviđaju, a koje ne, šta nam je baš potrebno, kao i bez čega bi smo mogli da živimo. Takođe, pre izbora lokacije za izgradnju, morali smo da obavimo još jedan domaći zadatak, odnosno da osmotrimo i okruženje; kakve su škole i obdaništa u blizini, kakvo je susedstvo, i da li je to zajednica u kojoj želimo da formiramo porodicu.

Da li nam je sve ovo potrebno i u implementaciji ERP rešenja? Naravno, nećemo proveravati susede i slično, ali takođe moramo definisati naše zahteve, odnosno potrebna nam je analiza. Analiza počinje definisanjem zašto uopšte tražimo ERP rešenje, odnosno koji su nam ciljevi implementacije. Ako ne znamo koji su nam ciljevi implementacije, nećemo moći ni da ih ostvarimo. Zatim nastavljamo sa definisanjem najbolnijih tačaka u poslovanju za koje očekujemo da ih rešimo uvođenjem ERP rešenja. Nakon toga nastavljamo sa definisanjem zahteva naših korisnika. Takođe, potrebno je da definišemo koje oblasti je potrebno obuhvatiti ERP rešenjem, ali potrebno je da pokušamo da predvidimo i kakvi će zahtevi naše kompanije biti u budućnosti. Rešenje ne treba da reši samo trenutne probleme, već da uspešno pokriva i zahteve koji će se javljati u budućnosti. Sa druge strane, implementacija delova sistema koji nam nisu potrebni podižu cenu i usložavaju kompletan sistem, što može otežati redovno korišćenje delova koji su nam zaista potrebni. Takođe, neophodno je sagledamo koliko smo u stanju da investiramo u ovakvo rešenje, kao i da li imamo internih resursa koji mogu pomoći u implementaciji, ali i umanjiti troškove na takav način.

Kao i kupovina sistema koju ćemo odraditi u narednom broju, ova faza zna da bude veoma uzbudljiva i često vam može omogućiti da saznate o vašoj organizaciji puno novih stvari koje do sada niste znali. Bez ove faze, najverovatnije ćete samo utrošiti veliko vreme i novac, ali bez izgleda da dobijete rešenje koje vam je potrebno i koje vam može pomoći u budućnosti. Ovo se ne odnosi samo na „preskakanje“ ove faze; loši rezultati se mogu dogoditi i ako se ova faza izvede ali nedovoljno kvalitetno. Iskoristite ovu situaciju da što bolje upoznate svoje procese, kao i na koji način se trenutno rešavaju i kako bi trebalo da se rešavaju ubuduće.

Pre nego što zaista uspešno implementirate ERP rešenje, morate jasno da znate šta vam je neophodno za poslovanje, kao i bez čega možete. To će vas držati sve vreme fokusirane na glavne ciljeve projekta. Često se dešavaju suprotne situacije gde se dobija složeno nefunkcionalno rešenje, zasnovano na nejasnim zahtevima. To je isto kao kada u kući sagradite kupatilo bez vode ili spavaću sobu u koju ne može da se smesti ležaj. U oba slučaja morate jasno da znate šta vam treba i na koji način ćete ostvariti vaše zahteve. Sa druge strane, nemojte da pokušavate da dizajnirate sistem; vi niste dovoljno stručni i ostavite to profesionalcima. Ista je situacija kada zidate kuću, jer tada sigurno nećete sami raditi statičke proračune i rizikovati da vam se kuća sruši zbog vaše nestručnosti.

by Alan Lyczkowski

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s