ERP Implementacija i zidanje kuće – deo 2

U prvom broju magazina, Alan Lyczkowski je započeo jednu zanimljivu temu u kojoj je implementaciji ERP rešenja prišao iz ugla izgradnje kuće. Kada se nešto više udubimo u ove dve teme, možemo da uočimo da su one zaista veoma slične. U ovom broju nastavljamo sa ovom temom.

U prvom delu naše male priče, obradili smo fazu analize. Iz ugla implementacije ERP rešenja, to bi u najkraćem bila situacija u kojoj želimo što preciznije da odredimo šta nam je zapravo potrebno kao sistem i koje poslovne procese želimo da podržimo. Sa druge strane, ako posmatramo izgradnju kuće, analiza bi se odnosila na to kakva kuća po pitanju veličine i funkcionalnosti nam je zapravo potrebna i u kom kraju bi smo želeli da živimo. Iz ovih jednostavnih činjenica, rađa se čitav spisak pitanja na koja je potrebno dati odgovore i o njima smo već govorili.

Kao što smo već napomenuli, kroz svaku od ovih faza, moraćete da uzmete aktivno učešće kako bi ste bili sigurni da ćete dobiti upravo ono što vam je potrebno. Potrebno je sve vreme ostati čvrsto fokusiran na ciljeve. Ovi zadaci ponekad mogu izgledati zastrašujući i budite sigurni da neki od njih to zaista i jesu, ali postepeno ćemo prolaziti kroz njih, a ja ću pokušati da vam ih približim na slikovit i jednostavan način. Ukoliko budete pažljivi i posvećeni, kada završite, bićete zadovoljni rezultatom i sigurni da ste donosili ispravne odluke.

S obzirom da smo fazu analize uspešno završili, naredna faza bi bila faza kupovine rešenja.

KUPOVINA

Koje ERP rešenje ili kuća mogu zadovoljiti moje potrebe? Ako ste kroz fazu analize uspeli da identifikujete sve vaše zahteve i sada ste potpuno svesni šta vam zapravo treba, jedino što vam preostaje je da izaberete najbolje moguće ERP rešenje, odnosno najbolju kuću za vas. Namerno stavljam naglasak „za vas“, jer ne postoji nešto što se uopšteno može nazvati „najbolji sistem“ ili „najbolja kuća“; to su sve subjektivne kategorije, tako da da li je nešto najbolje ili ne, možemo posmatrati isključivo iz našeg ugla, tj. da li je to najbolje za nas. Ovu fazu možemo nazvati omiljenom fazom, bez obzira da li kupujemo ERP rešenje ili kuću. U pitanju je klasičan „šoping“ gde pregledate šta je sve raspoloživo i da li, odnosno kako može zadovoljiti vaše potrebe. U ovoj fazi upoznajete potpuno različita ERP rešenja, odnosno upoznajete potpuno različite modele kuća, a za neke od njih niste ni sanjali da postoje.

U vreme dok smo moja supruga i ja bili u fazi kupovine naše buduće kuće, susreli smo se sa više građevinskih kompanija i pogledali uživo više modela kuća. Neke su bile izvanredne, a neke nisu; isto je vilo i sa građevinskim preduzimačima. Kako bi smo u potpunosti bili sigurni da će naša buduća kuću ispuniti sve naše ključne zahteve, takođe smo pregledali i veliki broj planova i modela kuća. Pregledali smo puno njih, a na kraju smo u skladu sa našim potrebama i naravno budžetom odabrali jedan od ponuđenih modela za koju smo smatrali da ćemo se u njoj osećati najkomfornije. Nakon ovog izbora, počeli smo da pravimo planove kako da model kuće koji smo izabrali izgradimo i pretvorimo u naš dom.

Isto kao što smo prošli kroz ovu fazu birajući građevinske preduzimače i pregledajući modele kuća, gledanje demo prezentacija ERP rešenja može biti zabavno i poučno. Imaćete priliku da vidite sva raspoloživa rešenja na vašem tržištu, a isto tako neka od njih će izgledati sjajno, a neka neće biti ono što ste očekivali od njih. Takođe, u ovoj fazi ćete biti u prilici da se susretnete i sa više potencijalnih timova implementatora, upravo kao što ste se susretali sa preduzimačima. S obzirom da će prezentacije različitih ERP rešenja izgledati različito, a svi će akcentovati ono što su njihove prednosti, nemojte izgubiti iz vida sledeće stavke:

  • Koje ERP rešenje najviše odgovara vašim stvarnim potrebama?
  • Da li vam se interfejsi rešenja sviđaju, odnosno da li deluju jednostavno?
  • Koji analitički alati mogu obezbediti najkvalitetnije informacije?
  • Da li možete zamisliti sebe i vaše kolege da radite u ovom sistemu više narednih godina (ovo je naročito značajno, jer sistem mora da raste sa vašom kompanijom i nije dovoljno da zadovoljava samo trenutne potrebe)?

Jedan od razloga zašto se analiza (odnosno dijagnostika vaših potreba) izvodi pre kupovine rešenja je i to što je potrebno da što bolje pripremite sebe kako bi ste mogli da pregledate sva ponuđena rešenja i da kvalitetno rasuđujete šta vam je zapravo potrebno. Morate da znate prilično precizno šta vam je zapravo potrebno pre nego što odlučite koje ERP rešenje će vam pomoći da te zahteve i ostvarite. Zato što ćete videti dosta različitih prezentacija ERP rešenja, posebno obratite pažnju na sledeće:

  • Koje su sličnosti između viđenih ERP rešenja (veliki broj funkcionalnosti je vrlo često na prvi pogled sličan, ali se znatno razlikuje u detaljima koji mogu biti suštinski u budućem korišćenju sistema)?
  • Koje su najnovije funkcionalnosti prezentovane (to može značajno uputiti na to koliko proizvođač ERP rešenja vodi računa u novih tehnološkim momentima)?
  • Šta prodavci rešenja naglašavaju kao ključne kvalitete (da li je to ono što vama treba)?

Kada smo birali kuću za nas, mi smo takođe obraćali pažnju i na neke manje funkcionalnosti koje će naš život u kući učiniti lagodnijim ili pružati osećaj lepote (kvalitetne podne obloge, izolacioni materijali, klimatizacija…). Razmišljajući na takav način, može vam pomoći da identifikujete šta sve želite od svog rešenja i to ne samo sada, već i u budućnosti iako to možda niste identifikovali u prvoj analizi. Takođe, potrebno je da obratite pažnju na detalje. Kao što je bitno koliko je ravno urađen zid na vašoj kući, i u ERP rešenju su važni detalji koji se vrlo često ne vide na prvi pogled. Jednostavno, pokušajte da zapazite koliko je autor ERP rešenja obraćao pažnju na detalje, odnosno sa koliko strasti je ceo sistem rađen. Iako ne možete uvideti sve detalje, to vas može ubediti da li sistem kvalitetno obrađuje i najsitnije detalje i koliko se drži standarda u radu.

Kao što smo već rekli, ova faza može biti zabavna. Činjenica je da prodavac rešenja želi da baš od njega kupite ERP sistem i da će biti raspoložen da vam prezentuje sve što želite. Zato se dobro naoružajte pitanjima i primerima. Zahtevajte odgovore na sva vaša pitanja i da vam se prezentuje što više praktičnih primera, a posebno zahtevajte da vam se prezentuje kako su određeni poslovni izazovi urađeni na projektima u firmama koje su slične vašoj.

Nakon uvida u više rešenja i prezentacija, bićete bolje pripremljeni da izaberete rešenje. Sada već imate razrađenu analizu gde ste definisali vaše ključne zahteve i ujedno ste pregledali demonstracije rešenja i na koje načine ta rešenja izvršavaju vaše zahteve. Možete sebi da dopustite da budete prilično precizni sa zahtevima vaše kompanije, vašim željama i planovima za budućnost, a ujedno ste imali uvida i u jednostavnost rada u pojedinim sistemima, kao i njihovim raznim detaljima. Vaša odluka sada nije bez osnova, jer ste prilično dobro pripremljeni i to u skladu sa potrebama vaše kompanije.

Ukoliko niste bili sigurni u svoja znanja, mogli ste da angažujete nekog stručnjaka koji bi vam pomogao u izboru rešenje, a to je čest slučaj i u kupovini kuće. Ali ipak, na kraju je odluka samo na vama. Iskoristite svo znanje i iskustvo koje imate vi i vaši saradnici i na kraju se odlučite.

by Alan Lyczkowski

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s