Da li sve procese u vašoj kompaniji smestiti u ERP rešenje?

Klijenti vrlo često zahtevaju da u toku procesa implementacije ERP rešenja, u svoje novo ERP rešenje unesu sve poslovne procese koji se vrše u njihovoj kompaniji. Da li je to dobra odluka ili ne? Da li je to uopšte moguće i uz koje rizike?

Pre nego što pokušamo da odgovorimo na ovo pitanje, moramo se vratiti da definiciju ERP rešenja. Šta je ERP i čemu je namenjen?

ERP predstavlja softver za upravljanje poslovnim procesima koji omogućava jednoj organizaciji da koristi integrisani sistem aplikacija ili njihovih delova, a kako bi upravljao svim poslovima, planirao njihovo korišćenje, sakupljao podatke i automatizovao dosta pomoćnih poslova na njihovom unosu. Pod poslovnim procesima, podrazumevamo pre svega upravljanje i planiranje zaliha, evidentiranje njihovih troškova, praćenje proizvodnje, nabavke, isporuke, plaćanja…

Ali pre svega, ERP je transakcioni sistem, a to znači da u njega unosimo određene transakcije koje kasnije možemo koristiti za potrebe planiranja ili izveštavanja.

To bi značilo da bi većina poslovnih oblasti trebala, odnosno mogla da se nađe u vašem ERP rešenju. Kad ovo kažemo, ovde mislimo na to da bi te poslovne oblasti trebale da se nalaze u ERP rešenju, ali ne svaki njihov detalj. Jednostavno, oni delovi tih poslovnih oblasti koji su u vezi sa određenim transakcijama bi trebalo da se nalaze u ERP-u, ali ne delovi kojima tu nije mesto.

Primer #1

Na primer, ukoliko razmišljamo o proizvodnji nekih tehničkih uređaja, logično je da njihova proizvodnja bude obuhvaćena ERP-om, ali koji delovi. Kad govorimo o pripremanju novog proizvoda, logično je da u ERP-u možemo definisati njegovu proizvodnu sastavnicu ili normativ, kao i tehnološke postupke uz definisanje npr. alata i eventualno još nekih karakteristika. Ali stvarno tehničko konstruisanje uz tehničku sastavnicu se ne radi u ERP-u, već u specijalizovanim rešenjima. Po završetku konstrukcije, u ERP se eventualno može povezati fajl u kome se nalazi konstrukcija.

Primer #2

Ako na primer imamo proizvodnju pločastog nameštaja, opet bi bilo logično da se proizvodni modul nalazi u vašem ERP rešenju, ali da li je logično da se u ERP ugrađuje i deo koji će vršiti optimizaciju sečenja pločastog materijala? Jednostavno, logično je očekivati da se vaši poslovni procesi nalaze u ERP-u, ali uvek je neophodno ustanoviti pravu meru. Prvi korak bi bio da izaberete ERP rešenje koje u okviru sebe ima integrisane module koji pokrivaju najveći deo vaših poslovnih procesa.

Ako imate proizvodnju, logično je izabrati ERP rešenje koje kvalitetno pokriva ovu oblast, a ne zahtevati od vašeg implementatora da je napravi. Znači, prvo izaberite rešenje koje vam zaista najviše odgovara. Često se može desiti situacija da određene specifične oblasti nisu obuhvaćene standardnim ERP rešenjima, ali su određene partnerske kompanije razvile namenska vertikalna rešenja. U tom slučaju, najbolje je da se prilikom implementacije odlučite za rešenje koje će zajedno sa nekim vertikalnim rešenjem ispuniti skoro sve vaše zahteve. Ukoliko to nije moguće, dolazimo do pitanja da li tu specifičnu oblast programirati ili ne. Kao što smo već rekli, ukoliko je u pitanju transakcioni deo poslovanja, preporuka je da se uđe u proces razvoja, ali ako je u pitanju nešto zaista specijalizovano, nikako se ne preporučuje. Razlog je jednostavan; ERP rešenja su kreirana da obavljaju transakcije, tako da je i većina programskih jezika koji se koriste za njihov razvoj namenjena upravo za tu svrhu.

Na takav način se dobijaju najbolji rezultati. Ali ako ERP rešenje koristimo kao platformu za razvoj nečega što mu nije osnovna delatnost, možemo napraviti rešenje, ali će to rešenje biti verovatno puno lošije i složenije od specijalizovanog rešenja. A velika je verovatnoća da će razvoj biti skuplji od kupovine specijalizovanog softvera.

Bolje je kupiti specijalizovano rešenje u koje su ugrađene godine i godine specijalističke prakse i znanja, a zatim ga eventualno integrisati sa ERP rešenjem, ali opet samo na transakcionom nivou. izabrati ERP rešenje koje kvalitetno pokriva ovu oblast, a ne zahtevati od vašeg implementatora da je napravi. Znači, prvo izaberite rešenje koje vam zaista najviše odgovara. Često se može desiti situacija da određene specifične oblasti nisu obuhvaćene standardnim ERP rešenjima, ali su određene partnerske kompanije razvile namenska vertikalna rešenja. U tom slučaju, najbolje je da se prilikom implementacije odlučite za rešenje koje će zajedno sa nekim vertikalnim rešenjem ispuniti skoro sve vaše zahteve. Ukoliko to nije moguće, dolazimo do pitanja da li tu specifičnu oblast programirati ili ne. Kao što smo već rekli, ukoliko je u pitanju transakcioni deo poslovanja, preporuka je da se uđe u proces razvoja, ali ako je u pitanju nešto zaista specijalizovano, nikako se ne preporučuje. Razlog je jednostavan; ERP rešenja su kreirana da obavljaju transakcije, tako da je i većina programskih jezika koji se koriste za njihov razvoj namenjena upravo za tu svrhu.

Klijenti često prave greške i smatraju da je bolje za njih da sve imaju u jedinstvenom sistemu sa jedinstvenim korisničkim interfejsom, ali to je zaista greška i to velika. Interfejsi ERP rešenja i nekog specijalizovanog softvera nisu isti i jednostavno i ne treba da budu isti ili slični. Prosto, namena korišćenja tih sistema je potpuno drugačija i nemaju istu ciljnu grupu. Zato korisnički interfejsi, kao i cilj njihovih rezultata moraju biti različiti.

Ali to ne znači da ti sistemi omogućiti pune funkcionalnosti tih sistema. ERP na takav način omogućava određen set funkcionalnosti tih rešenja, ali nikada ne može obezbediti identične funkcionalnosti kao ozbiljna takva rešenja. Očekivati da jedno ERP rešenje ima potpuno integrisane CRM ili DMS nema ni malo smisla, isto kao što ne bi imalo smisla očekivati da se u CRM-u ili DMS-u doprogramiraju ERP funkcionalnosti.

I na kraju možemo biti sigurni da ni jedno ERP rešenje ne može biti bolje od AutoCAD-a za potrebe projektovanja ili od Primavere ili MS Projecta za potrebe upravljanja projektima. Jednostavno, ti sistemi se ne mogu porediti, jer im nije ista namena. A nekada je i Excel sasvim dovoljan alat. Nekada je potrebno napraviti složene unakrsne proračune i kreiranje takvog modula u ERP-u bi bilo potpuno nesuvislo.

Jednostavno, napravite kalkulaciju u Excelu gde imate potpunu slobodu u kreiranju složenih obračuna; koristiti eksportovane podatke iz vašeg ERP-a ako su vam potrebni, a kada sve završite attachujte Excel fajl uz transakciju u ERP-u za koju je obračun povezan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s