Da li će ERP rešiti sve moje probleme?

Ne, ERP neće rešiti vaše poslovne probleme…

Ako vi samo ne znate kako se oni rešavaju, moram da dodam. Pojedine kompanije smatraju da je dovoljno samo kupiti licencu nekog poznatog ERP rešenja, instalirati taj sistem na server i zatim čekaju da se njihovi poslovni problemi rešavaju sami od sebe. Pa to baš i ne ide tako.

Primećujem da sve više firmi ima slična očekivanja. Očekuju da je softver rešenje svih njihovih problema i plaćaju puno novca za to. Ako razmišljate na ovaj način, moj savet bi bio – nemojte da bacate vaš novac. U osnovi postoje dva pristupa o kojima možete razmišljati kada uvodite novi poslovni informacioni sistem.

Prvi pristup se odnosi na situaciju kada imate uređene i dokumentovane poslovne procese i zahtevate od vašeg partnera za uvođenje ERP rešenja da ga prilagodi vašim procesima. Drugi pristup primenjujemo kada želimo da promenimo naše poslovne procese, bilo da ih uopšte nemamo uređene ili nismo zadovoljni njihovom organizacijom. U tom slučaju se obično odlučujemo da implementiramo sistem koji ima poslovne procese zasnovane na dobroj poslovnoj praksi u našoj poslovnoj oblasti. U oba slučaja, od krucijalnog interesa je da shvatite da projekat implementacije ERP-a nije projekat vašeg partnera, već vaš zajednički projekat. Uspeh projekta zavisi od sinergije vaših timova.

U slučaju da su vaši poslovni procesi uređeni, postoji velika šansa da proces implementacije bude brz i bez problema (pod uslovom da ste izabrali adekvatnog iskusnog partnera za implementaciju).

Jednostavno, ukoliko imate dobre i dokumentovane poslovne procese, oni se mogu kvalitetno preneti u poslovnu logiku novog sistema. Ali ukoliko nemate dokumentovane poslovne procese, oni se moraju detaljno obraditi tokom faze analize i u tom slučaju se morate velikom delom osloniti na iskustvo i znanje vašeg partnera. Ali bez obzira na iskustvo, problemi su ipak mogući. Iako sistem radi u stotinama različitih firmi, to ne znači da će raditi i u vašoj firmi zato što je svaka firma drugačija. Nekada se vaš biznis ipak prilično razlikuje od drugih sličnih firmi (a to najbolje vi sami znate), a nekada je u pitanju problem prihvatanja nove poslovne prakse iako svaka implementacija novog rešenje mora delimično promeniti i vaše poslovne procese. Ipak, najveća odgovornost je na vama; morate detaljno objasniti ne način na koji želite da sprovedete pojedine podprocese, već ciljeve koje želite da ostvarite. Ukoliko kvalitetno definišete ciljeve, implementator će poznajući tehnički aspekt rada novog ERP rešenja, moći da vam ponudi najkvalitetniji način za izvršenje tih poslovnih procesa. Ali pre svega, prvo dobro razmislite da li zaista znate koji su vaši glavni ciljevi. Ali takođe treba obratiti pažnju i na manje ciljeve u pojedinim oblastima poslovanja. O načinu definisanja ciljeva implementacije ćemo pisati drugom prilikom, jer oni zaslužuju odvojeni tekst.

Ukoliko nemate dokumentovane poslovne procese ili smatrate da postojeći nisu dovoljno dobri, verovatno ćete se opredeliti za drugi pristup. Ovde bih morao da napomenem da u prvom slučaju postoji potencijalni problem; vi ste možda ubeđeni da imate odlične poslovne procese ali situacija nije baš takva u praksi. To može dovesti do uzaludnih pokušaja prilagođavanja sistema nečemu što nije dobra poslovna praksa. Kako bi ste mogli da budete sigurni u ovo, predlog je da potražite pomoć nekog iskusnog nezavisnog stručnjaka, kako bi ste bili sigurni u kvalitet sopstvenih procesa, ali i cele organizacije.

Da se vratimo na slučaj da želite da postavite nove poslovne procese. Ovom odlukom se opredeljujete za neki od svetskih industrijskih standarda. U ovom slučaju je možda i najbolje da izbegnete sva moguća dorađivanja sistema i preuzmete standardno rešenje u potpunosti, a eventualno ga naknadno delimično prilagoditi. Za početak, počnite da ga koristite u standardnom obliku što pre. Naravno, sistem mora da bude takav da ga naknadno mođete delimično promeniti „bezbolno“. Možete se opredeliti za kupovinu licenci ili korišćenje ERP-a na Cloudu.

Vremenom ćete sve više i bolje upoznati mogućnosti vašeg ERP sistema i vrlo lako lagano prilagođavati ili vaš biznis ili ERP. Ali tada ćete imati viši nivo znanja o vašem ERP rešenju, kao i iskustva kako on radi u vašem poslovnom modelu.

By: Ugne Kontare

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s