APR – aplikacija za elektronske izveštaje u Srbiji

Počev od 1. februara, Srbija je dobila novi nivo informatizacije u poslovanju. Agencija za privredne registre (APR) je objavila aplikaciju za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja. Zakon o računovodstvu Srbije je već obavezao sva pravna lica i preduzetnike koji vode dvojno knjigovodstvo da izveštaje za statističke potrebe sve i finansijske izveštaje za 2015. godinu, moraju da dostave APR-u isključivo u elektronskom obliku, primenom upravo ove aplikacije.

Sama ova tema jeste ekonomska, ali može uticati na postojeće ERP sisteme koji se koriste u Srbiji, kao i većina poslovnih tema.

Korišćenjem ove aplikacije, omogućen je unos podataka direktno u aplikaciju, ali je ipak omogućen izvestan nivo integracije. Moguće je pripremiti finansijske izveštaje u ERP rešenjima i eksportovati ih u XML fajl, koji se može importovati u aplikaciju. To može olakšati rad na pripremi i popunjavanju obrazaca, kao i omogućiti izbegavanje potencijalnih grešaka u prepisivanju podataka. Kako bi se pripremio adekvatan format XML fajla, najlakše je pripremiti ga izvozom praznog obrasca iz sistema.

Sve podatke vezane za korišćenje ovog sistema možete pronaći na sajtu agencije: http://www.apr. gov.rs/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s